Pensii facultative: Facilitatile fiscale se extind pentru activitatile independente

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Statul a extins facilitatile fiscale aplicate persoanelor care contribuie la fondurile de pensii facultative si pentru cei ce obtin venituri din activitati independente. Din 2016, ei beneficiaza de o deducere de 400 euro pe an.

Noul Cod Fiscal aduce contributii sociale mai mari pentru persoanele ce obtin venituri din activitati independente. In paralel, acestea pot beneficia de noi facilitati fiscale, rezervate pana acum doar salariatilor.

Deducere fiscala la impozitul pe venit

Din 2016, contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, daca venitul net se determina in sistem real.

Art. 68, punctul 5, litera g prevede ca sunt deductibile contributiile “platite in scopul personal al contribuabilului, indiferent daca desfasoara activitatea individual sau intr-o forma de asociere, in limita echivalentului in lei a 400 euro anual pentru fiecare persoana”.

Contributiile nu sunt insa deductibile si din baza de calcul a contributiilor sociale.

Cum sa eviti dubla impunere?

Asa cum Expertul Banilor a aratat anterior, aceste facilitati fiscale reprezinta un prim pas spre normalizarea impozitarii pensiilor facultative. Veniturile trebuie impozitate o singura data, atunci cand ele se obtin.

La plata pensiei, Codul Fiscal prevede ca se datoreaza impozit pe venit si contributie de sanatate. Dar suma incasata sub forma de pensie provine din contributiile platite in timp si din profitul acumulat de pe urma investitiilor.

In cazul in care contributiile au fost la randul lor impozitate, atunci vom avea de-a face cu o dubla impunere.

De aceea, deductibilitatea contributiilor la fondurile de pensii reprezinta un tratament fiscal normal si nu este in realitate un avantaj fiscal. Vorbim doar de o amanare a impozitarii pana la momentul incasarii pensiei.

Pentru a minimiza pierderile generate de regimul fiscal, este recomandat ca persoanele care contribuie la fondurile de pensii sa isi limiteze contributiile in limita plafonului de 400 euro pe an.

In aceeasi situatie se afla si salariatii, care isi platesc singuri contributiile la fondurile de pensii. Mai multe detalii gasiti in Ghidul Facilitatilor Fiscale al Pensiilor Facultative.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult