Sistemul public de pensii si bomba demografica
Pensia de stat functioneaza pe baza unei redistribuiri de venituri intre generatii: pensionarii de azi primesc bani de la salariatii activi in prezent. Acest mecanism risca sa devina nefunctional.
Sistemul public de pensii este finantat din contributiile de asigurari sociale colectate de stat de la salariatii din economie. Toate sumele incasate sunt cheltuite pentru a plati pensiilor actualilor pensionari.
La randul lor, actualii salariatii urmeaza sa beneficieze de o redistribuire similara atunci cand vor iesi la pensie. Acest sistem are la baza un acord social intre generatii.
Sistemul functioneaza fara probleme atat timp ca sunt mult mai multi salariati decat pensionari. Daca natalitatea creste, atunci sistemul devine mai puternic.
Sistemul public nu se poate finanta pe termen lung
In realitate, insa, se observa un fenomen de imbatranire al populatiei, care urmeaza sa se accentueze in deceniile urmatoare, conform Eurostat.
La 100 de persoane active (cu varsta intre 15 si 64 ani), erau 25 de persoane inactive (cu varsta peste 65 ani) in 2015. Acest indicator este denumit indicele de dependenta.
El urmeaza sa creasca pana la 31 de persoane inactive in 2030, ajungand la un maxim de 57 de persoane inactive in 2060 la suta de persoane active.
Pensiile de stat vor fi platite tot mai greu deoarece vor fi foarte multi pensionari raportat la numarul de salariati. Pur si simplu, fondurile colectate la buget vor fi insuficiente pentru plata pensiilor.
Acest deficit se manifesta chiar si acum, cand structura demografica este mult mai echilibrata. In 2017, bugetul de pensii a fost construit pe un deficit de aproape 2,5% din PIB.
In ultimii ani, valoarea punctului de pensie a fost majorata dincolo de limitele bugetului, de cele mai multe ori in scopuri electorale. Acest lucru inseamna ca statul ia bani din alte domenii pentru a finanta plata pensiilor de stat.
Pe termen lung, aceste transferuri nu vor mai putea rezolva problemele sistemului public de pensii, deoarece deficitul va fi mult mai mare.