Pensie de stat sau privata?

Expertul Banilor analizeaza reforma pensiilor din Romania, cu scopul de a compara pensia privata si pensia de stat, din perspectiva beneficiilor aduse consumatorilor.

Foto: jk1991/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jk1991/ FreeDigitalPhotos.net

In 2008, Romania a privatizat partial sistemul de pensii, prin infiintarea pensiilor private obligatorii. Finantarea acestora se face de catre stat, din bugetul pensiilor publice.

Practic, o parte din contributia de asigurari sociale pe care fiecare salariat o achita este directionata catre un fond de pensii. In 2017, 5,1% din salariul brut ajunge in contul personal de la fondul de pensii.

Statul se poate razgandi

Costurile pentru sustinerea sistemului privat sunt importante, ceea ce inseamna o povara importanta pentru bugetul de stat.

Pe masura ce sumele acumulate la fonduri cresc, apare si tentatia guvernelor de a reintra in posesia acestor fonduri, in contextul in care unele state din regiune au luat decizii similare (Ungaria, Polonia, Cehia).

Pana acum, statul roman a reactionat prin inghetarea contributiilor, atunci cand bugetul de stat a devenit tensionat.

Ce model este mai avantajos pentru consumatori?

Expertul Banilor isi propune sa analizeze reforma pensiilor din Romania si sa caute raspuns la intrebarea cheie: care este solutia cea mai buna pe termen lung pentru consumatori, pensia de stat sau pensia privata?

Vom investiga acest subiect pentru a prezenta cum functioneaza sistemul public de pensii si perspectivele sale pe termen lung.

Totodata, vom prezenta cum s-a produs privatizarea pensiilor private, beneficiile si riscurile acestor pensii. In final, vom analiza solutiile posibile pentru asigurarea unui nivel adecvat al veniturilor la pensie.

Urmareste-ne saptamanal pentru a descoperi seria de articole dedicate reformei pensiilor din Romania.