Pauza la plata ratelor iti creste costul creditului

Pauza la plata ratelor este o facilitate pe care unele banci o ofera clientilor, cu scopul de a face creditul mai atractiv. Aceasta optiune nu trebuie utilizata decat in situatii de urgenta, deoarece creste costul creditului.

Optiunea de a pune pauza la plata ratelor pare a fi un avantaj special de care clientul beneficiaza la creditul de nevoi personale. Astfel, daca vrei sa cheltuiesti in alt fel banii cu care platesti la rata la banca, este liber sa faci acest lucru. Numarul maxim de rate care pot fi amanate este, in general, de 3.

Singurul mod in care Expertul Banilor recomanda ca optiunea sa fie utilizata este in situatii de urgenta, cand ai neaparat nevoie de bani. Daca te gandesti insa sa cheltuiesti banii pe alte lucruri, faci o mare greseala.

Pauza la rate majoreaza costul creditului in 2 moduri:

  • rata lunara pe care o platesti in mod normal duce la rambursarea unei parti din credit, astfel ca luna urmatoare vei plati o dobanda mai mica. Daca pui pauza, dobanda va ramane aceeasi, iar intreg graficul de rambursare va fi intarziat;
  • dobanda lunara datorata in luna in care pui pauza, nu dispare, ci se acumuleaza la soldul creditului. Astfel, datoria catre banca se majoreaza, iar pe viitor vei plati dobanda la dobanda.

 

Care este costul efectiv al pauzei la plata ratelor? La un credit de 20.000 lei pe 5 ani, cu o rata a dobanzii de 14%, atunci cand amani 3 rate (sa spunem, rata din luna a 10-a, 20-a si a 30-a), dobanda totala se majoreaza cu peste 650 lei.

Adica, vei plati in plus o rata si jumatate pentru acest confort! Efectele vor fi mai mici daca utilizezi optiunea spre finalul perioadei de rambursare.

Expertul Banilor iti recomanda sa nu pui pauza la plata ratelor, ci dimpotriva, sa platesti anticipat cat mai mult si sa scapi de creditul de nevoi personale cat mai rapid.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult