Parlamentul a aprobat falimentul personal

Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: ddpavumba/ FreeDigitalPhotos.net

Legea falimentului personal a fost in sfarsit aprobata de catre Parlament. Persoanele fizice supraindatorate vor putea scapa de datorii, dupa o perioada de maxim 5 ani.

Proiectul de lege privind insolventa persoanelor fizice a fost aprobat de catre Camera Deputatilor in data de 20 mai 2015, fiind trimis spre promulgare.

Legea va veni in ajutorul persoanelor fizice care au de plata datorii, carora nu le mai pot face fata. Prevederile legii sunt foarte stricte, iar stergerea datoriilor este conditionata de multe restrictii.

Conform proiectului adoptat de Senat (singurul facut public in acest moment), stergerea datoriilor se face in urma unui plan de rambursare, agreat de creditori, ce se poate intinde pe o perioada de maxim 5 ani.

Conditii dure pentru datornici

Creditorii vor putea executa bunurile imobile si mobile ale datornicului pentru a-si recupera datoriile. In plus, situatia financiara a debitorului va fi monitorizata strict pe toata durata planului de rambursare, cheltuielile acestuia urmand a fi limitate la cele strict necesare.

In cazul in care persoana aflata in insolventa nu declara anumite bunuri sau venituri, aceasta risca o pedeapsa cu inchisoare intre 1 si 5 ani. Prin urmare, legea este foarte aspra, pentru a descuraja persoanele care vor sa profite de cadrul legislativ pentru a scapa mai usor de datorii.

Cererea de insolventa va trebui sa fie validata de catre o instanta, procedura putand fi initiata atat de catre datornic cat si de catre creditori. O persoana poate apela la insolventa doar o data la 7 ani.
 
Asa cum se observa, persoanele care vor apela la aceasta procedura vor ramane fara niciun fel de avere, insa dupa 5 ani, vor avea sansa unui nou inceput.

Procedura este avantajoasa pentru persoanele care isi cheltueisc aproape toate veniturile cu plata ratelor si nu au nicio sansa sa mai ramburseze integral datoria. De exemplu, au acumulat restante, iar penalitatile duc la cresterea datoriei, fara sanse reale ca debitorul sa revina la un plan normal de rambursare.

Daca poti rambursa datoria pana la capat – chiar si cu eforturi mari – este de preferat sa continui sa achiti ratele la banca decat sa apelezi la falimentul personal.

Expertul Banilor va reveni cu o prezentare detaliata a procedurilor impuse de lege, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult