Pachetul de masuri bugetare risca sa dea economia peste cap

mugur isarescu
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, avertizeaza guvernul ca reducerile de taxe si majorarile salariale planificate pentru 2016 pun in pericol stabilitatea macroeconomica, anuland toate eforturile din ultimii ani.

Cresterea inflatiei se produce intr-un timp foarte scurt, in timp ce reducerea acesteia la cote reduse necesita decenii. Romania a intrat de foarte putin timp in categoria tarilor cu preturi stabile, dar guvernul risca sa strice tot acest echilibru, prin masurile bugetare anuntate pentru 2016.

Prea multe masuri, intr-un interval prea scurt

“Dozajul de masuri, gramada neinteleapta de 6 masuri, toate cu impact mare, cu incepere de la 1 ianuarie” reprezinta in opinia guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, un pericol la adresa stabilitatii macroeconomice.

El a subliniat ca nu este impotriva masurilor de relaxare fiscala, ci doar a faptului ca toate aceste masuri sunt programate se se aplice simultan.

Isarescu spune ca atunci cand stimulul fiscal este mai mare decat capacitatea de absorbtie a economiei acest lucru are doua efecte:

  • cererea care nu isi gaseste acoperire in oferta va majora preturile;
  • inflatie mascata sub forma unui deficit de cont curent, care atunci cand nu mai poate fi finantat duce la cresterea cursului de schimb si apoi la majorarea inflatiei.

 

In acest context, BNR recomanda guvernului sa adopte un pachet de masuri care sa nu pericliteze stabilitatea macroeconomica.

Codul Fiscal a fost retrimis in Parlament

Guvernul intentioneaza sa majoreze semnificativ salariile in domeniul bugetar din 2016. Totodata, Codul Fiscal prevede o serie de taieri de taxe, cum ar fi reducerea cotei de TVA de la 24% la 19%, eliminarea taxei pe stalp si scaderea impozitului pe dividende.

Avertismente similare au fost lansate si de catre reprezentantii FMI si ai Comisiei Europene. Acestia se arata ingrijorati ca prevederile din Codul Fiscal vor determina reducerea veniturilor bugetare cu 2,2% din PIB, ceea ce ar duce la majorarea deficitului bugetar la 3% din PIB.
 
Aceste masuri nu fac decat sa conduca la un nou ciclu de supraincalzire economica, urmat de masuri de austeritate, pentru a corecta derapajele, spun cei de la FMI.

In prezent, Codul Fiscal a fost aprobat de Parlament, dupa care a fost trimis inapoi spre reanalizare de catre presedintele tarii. Urmatoarea decizie a Parlamentului va fi cea finala.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult