OTP Bank incurajeaza clientii sa renunte la drepturile legale

OTP Bank a lansat un credit ale carui costuri conditioneaza   drepturile legale ale consumatorilor. Clientii care renunta la drepturile lor legale suporta dobanzi mai mici.

Consumatorii nu pot renunta la drepturile lor legale, se precizeaza in legislatia privind creditele acordate populatiei. Dar daca banca iti face o reducere ca tu sa nu ti le exerciti? Acesta este mesajul pe care OTP Bank il transmite indirect clientilor.

Banca a lansat un credit de nevoi personale, cu dobanda fixa. Nimic neobisnuit! In mesajele de promovare, OTP Bank semnaleaza faptul ca daca timp de 11 luni nu ai intarzieri la plata, nu vei plati dobanda in a 12-a luna. Astfel, an de an, esti stimulat sa iti platesti ratele la timp.

Primesti bonus daca nu iti exerciti drepturile legale

Am putea spune ca initiativa bancii este chiar laudabila, daca nu am citi insa si conditiile speciale, scrise cu litere foarte mici, in subsolul paginii. Acolo, clientii pot afla ca reducerea de dobanda se aplica daca si urmatoarele conditii sunt indeplinite in cele 11 luni consecutive din fiecare an contractual:

  • clientul nu efectueaza nicio rambursare anticipata;
  • clientul nu solicita modificarea datei de scadenta a ratelor;
  • clientul nu solicita modificarea modului de rambursare a creditului.

 

Capcana promotiei

OUG 50/2010 interzice insa bancilor sa perceapa vreun cost atunci cand clientul doreste sa schimbe data de scadenta a ratelor. Ce se intampla insa la OTP? Clientul care solicita aceasta operatiune va plati mai mult decat unul care nu foloseste acest drept legal, deoarece va suporta dobanda si in luna a 12-a. Astfel, desi operatiunea in sine nu este taxata, utilizarea acestui drept conduce la scumpirea creditului.

Acelasi lucru se intampla si la rambursarea anticipata. Fiind un credit cu dobanda fixa, comisionul de rambursare este de maxim 0,5%-1% din suma platita in avans, conform legii. La OTP Bank, clientii care fac rambursari anticipate, vor plati suplimentar si dobanda din a 12-a luna, fata de cei care nu fac rambursari anticipate. Din nou, operatiunea in sine nu este taxata peste nivelul stabilit prin lege, insa utilizarea acestei optiuni face imprumutul sa devina mai scump.

Prin acest sistem de bonusuri, OTP Bank ingradeste in realitate drepturile consumatorilor.
Utilizarea lor are consecinte directe asupra costului total al creditului, in timp ce un client care nu isi foloseste drepturile legale, este recompensat prin costuri mai mici.

Este ca si cum un comerciant vinde un televizor cu 1.000 lei, dar cei care nu doresc garantie, pot sa-l cumpere cu 900 lei, in conditiile in care legea impune o perioada minima de garantie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Apreciez informatiile pertinente de pe acest site si recomand cu placere consultarea lui ori de cate ori o persoana este nevoita sa lucreze cu ,,CAMATARII LEGALI” a-ti ghicit bancile!

Comentariile sunt inchise.