OTP Bank elimina clauzele abuzive din contractele de conversie

otp bank 1OTP Bank a modificat contractele pentru conversia creditelor in franci elvetieni, fiind eliminate acele clauze care ar putea fi considerate abuzive.

In decembrie 2015, OTP Bank a lansat un program de conversie pentru clientii care au obtinut credite in franci elvetieni. Contractele care urmau sa fie semnate de catre clienti contineau o serie de clauze, care puteau fi considerate abuzive.

Clauzele au fost reformulate si definesc mai bine drepturile clientilor in cazul in care apare o lege care face obligatorie conversia creditelor in CHF.

Ce se intampla daca apare o lege privind conversia creditelor?

OTP Bank precizeaza ca in cazul in care va fi aprobata o initiativa legislativa privind conversia obligatorie a creditelor atunci banca va aplica un mecanism de compensare.

Banca va compara reducerea de care clientul ar beneficia daca s-ar aplica legea privind conversia si reducerea de care a beneficiat clientul, conform programului bancii. Consumatorul ar beneficia de varianta cea mai buna.

“Daca eventualele solutii impuse de catre autoritatile statului ar depasi procentual reducerea oferita de catre OTP Bank, prin programul sau voluntar, atunci banca va suporta diferenta, in favoarea clientilor”, se arata in comunicatul OTP.

Programul se aplica si pentru cei care nu renunta la litigii

In plus, noile clauze din contracte prevad ca si clientii care nu doresc sa renunte la litigii pot beneficia de programul de conversie. In cazul lor, insa, reducerea este mai mica.

Propunerea initiala de contract nu a fost semnata de catre niciun client, deoarece aceasta a fost supusa analizei si dezbaterilor, inainte de inmanarea formei finale, precizeaza banca.

“In plus, banca nu a intentionat niciodata sa solicite clientilor returnarea banilor rezultati din aplicarea reducerilor, fapt care reiese mult mai clar din noua versiune de contract”, se mentioneaza in comunicatul OTP.

Contractul a fost revizuit, in urma consultarilor cu clientii, asociatiile profesionale si ANPC.

Programul de conversie consta in stergerea unei parti din datorie si conversia soldului ramas in lei sau euro. Sunt vizati prin program aproximativ 10.500 de clienti cu credite in franci elvetieni, garantate cu ipoteca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult