Ce obligatii isi asuma codebitorii la credite?

Obligatiile codebitorilor sunt aceleasi cu ale titularului creditului, ambii fiind responsabili solidar pentru rambursarea sumelor imprumutate. In cazul in care creditul devine restant, veniturile si bunurile codebitorilor pot fi executate silit.

Atunci cand veniturile clientului nu sunt suficiente pentru obtinerea creditului, banca poate permite acestuia sa prezinte codebitori, pentru a se incadra in conditiile de eligibilitate. Prin urmare, banca mizeaza pe faptul ca rata lunara urmeaza a fi platita din veniturile cumulate (ale clientului si ale codebitorilor).

Codebitorii au aceleasi obligatii fata de banca, precum titularul creditului. Din acest motiv, codebitorii sunt de regula persoane apropiate, precum parintii titularului creditului.

In cazul creditelor pentru locuinte acordate persoanelor casatorite, unul din soti va avea calitatea de codebitor si va putea deveni co-proprietar al imobilului achizitionat.

Dezavantaje pentru codebitori

Nu este recomandat sa devii codebitor pentru un prieten, coleg de serviciu sau diverse cunostinte, chiar daca iti promit ca vor plati ei intreaga rata.

Se poate intampla ca veniturile acestora sa scada in timp sau chiar sa isi piarda locul de munca. In acest caz, vei fi obligat sa rambursezi creditul in locul lor, chiar daca nu ai beneficiat de banii respectivi.

In plus, daca esti codebitor la un imprumut iti diminuezi sansele viitoare de a obtine un credit, pentru propriile nevoi. Atunci cand iti va evalua gradul de indatorare, banca va tine cont de faptul ca esti codebitor la un alt credit si iti va imprumuta o suma mai mica.

Foto:FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult