O noua lege permite recuperarea taxei auto

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Persoanele care au platit taxa auto pana la data de 3 martie 2013 isi vor putea recupera banii de la fisc, conform unei ordonante aprobate de guvern. Banii vor fi restituiti in 5 transe anuale.

Pana acum, singurul mod in care se putea recupera integral taxa auto era sa dai statul in judecata.

Conform unei hotarari date de Curtea de Justitie a UE, aceasta taxa este ilegala, astfel ca statul roman pierde procese pe banda rulanta.

In plus, pe langa sumele pe care trebuie sa le inapoieze contribuabililor, statul are de plata si cheltuielile de judecata.

La sfarsitul lunii august, guvernul a emis Ordonanta nr. 40/2015 care permite oricarei persoane sa isi recupere taxa auto, printr-o cerere la ANAF.

Legea permite recuperarea sumelor platite pana la 3 martie 2013, cu ocazia primei inmatriculari a unui autoturism in tara. Cum taxa auto au avut mai multe denumiri in timp, urmeaza sa fie inapoiati banii pentru:

  • taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule;
  • taxa de poluare;
  • taxa pentru emisiile poluante.

 

Banii se returneaza in 5 ani

Persoanele interesate trebuie sa depuna cerere la administratia financiara, care este obligata sa raspunda in termen de 45 de zile. Decizia se comunica apoi catre contribuabil in termen de 10 zile de la data emiterii acesteia.

Daca raspunsul este favorabil, suma de recuperat va fi achitata de catre ANAF in 5 transe anuale. Plata se va face in contul bancar, indicat in cererea de restituire.

In plus, suma ramasa de plata va fi actualizata anual cu indicele preturilor de consum. Iar pentru perioada dintre data platii taxei si data de restituire a taxei, statul va datora dobanzi.

Taxa de inmatriculare aflata in vigoare acum este denumita timbru de mediu. Aceasta taxa nu se restituie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult