O noua entitate va solutiona disputele clientilor din sectorul financiar non-bancar

consumatori-nemultumiti-imgASF va infiinta o enitate care va solutiona disputele din clienti si societatile care activeaza pe piata asigurarilor, piata de capital si in sectorul pensiilor private.

Noua lege privind solutionarea alternativa a litigiilor permite ASF sa infiinteze o enitate independenta care sa aiba ca unic scop rezolvarea disputelor dintre consumatori si furnizorii de servicii financiare.

In acest sens, ASF a publicat un proiect de norma, prin care doreste sa reglementeze activitatea acestei enitati, denumita SAL-FIN.

Acesta va putea solutiona litigiile aparute intre consumatori si furnizorii din sectorul financiar nebancar (asigurari, piata de capital si pensii private). Finantarea SAL-FIN va fi asigurata de catre ASF.

Procedura este gratuita pentru consumatori

Consumatorii nu vor suporta niciun cost atunci cand se vor adresa acestei enitati. Singura conditie este sa faca dovada ca anterior au incercat sa solutioneze in mod direct litigiul cu furnizorul.

Examinarea si solutionarea litigiilor se va putea face de catre persoane autorizate in acest sens, care sunt inscrise in Registrul Conciliatorilor. Consumatorul isi va putea alege conciliatorul dorit, din lista de persoane aprobata de catre Colegiul de Coordonare al enitatii.

SAL-FIN va functiona in baza legii care reglementeaza activitatea de solutionare alternativa a litigiilor, conform careia consumatorul va avea de ales intre 2 proceduri:

  • Propunerea unei solutii, caz in care solutia propusa de SAL-FIN trebuie sa fie acceptata de catre ambele parti pentru a fi pusa in aplicare;
  • Impunerea unei solutii, caz in care decizia SAL-FIN va fi obligatoriu de aplicat de catre ambele parti.

Durata acestei proceduri este de maxim 90 de zile de la data la care s-a primit dosarul complet al reclamatiei. Acest lucru face ca aceste proceduri sa fie mult mai eficiente decat varianta unui proces in instanta, care se pot intinde pe cativa ani.

O enitate similara urmeaza sa fie infiintata de catre BNR pentru sectorul bancar.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult