Cel mai bun moment pentru cumpararea unei locuinte

Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net

Accesul populatiei la locuinte se situeaza la cel mai bun nivel din ultimii 10 ani, conform unei analize BNR, ceea ce inseamna ca acum este cel mai bun moment pentru cumpararea unei locuinte.

Tot mai multe persoane isi pot permite sa cumpere in prezent o locuinta. Gradul de accesibilitate este la un nivel maxim, conform unei analize BNR pentru intervalul 2004-2015.

Comparativ cu anul 2008, gradul de accesibilitate s-a imbunatatit de peste 3 ori. Aceasta evolutie s-a datorat in principal corectiei preturilor la locuinte. Daca in 2008, preturile erau de 20 ori mai mari decat venitul anual, in 2014, s-a ajuns la un raport de numai 8.

De asemenea, oferta de creditare a jucat un rol important in imbunatatirea accesului. Avansul minim de 5% din cadrul programului Prima Casa si reducerea dobanzilor in lei au facut ca tot mai multe persoane sa se poate incadra mai usor la un credit pentru locuinta.

Preturile incep sa creasca

Cererea tot mai mare de credite are efecte pe piata imobiliara, astfel ca preturile incep sa creasca. Majorarea preturilor imobiliare nu mai este concentrata insa in zonele metropolitane. Cresterea preturilor este acum generalizata, dar asimetrica la nivelul tarii. In Capitala, ritmul de crestere a fost mai redus de aceasta data.

“Evolutiile recente ale preturilor bunurilor imobiliare nu indica in prezent o dinamica nesustenabila”, semnaleaza analistii BNR. Dar mentinerea conditiilor economice favorabile creeaza pemisele pentru o posibila accelerare a preturilor.

Scumpirea imobilelor rezidentiale este cauzata de faptul ca oferta de locuinte nu poate tine pasul cu cererea, intr-un termen atat de scurt. Desi constructiile de case au cunoscut o amplificare a activitatii incepand cu 2014, productia ramane la un nivel inferior celui inregistrat inainte de criza financiara.

Efecte pe termen lung

Pe termen lung, cresterea preturilor la locuinte ar putea fi temperata de factorii structurali. In perioada 1994-2014, populatia Romaniei a scazut cu 3 milioane de locuitori, iar numarul de locuinte s-a majorat cu 1 milion.

In plus, procesul de imbatranire a populatiei va avea un efect similar. In ultimii 20 ani, varsta mediana a populatiei a avansat cu 7 ani, ajungand la 41 ani.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult