Am scapat de criza din Grecia: Nu exista banci grecesti in Romania!

isarescuMugur Isarescu incearca mai nou sa convinga publicul ca in Romania nu exista banci grecesti si face de rusine jurnalistii ca dezinformeaza poporul.

“Nu exista banci grecesti in Romania, toate sunt subsidiare. Sunt banci romanesti cu capital grecesc”, a precizat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de presa, unde a avut un discurs despre situatia din Grecia.

Pe tot parcursul interventiei sale, Isarescu s-a straduit sa foloseasca doar expresia “banci romanesti cu capital majoritar grecesc”, evitand cu orice pret sa spuna “banci grecesti”.

Mustrari pentru presa

Mai mult, a tinut chiar o lectie jurnalistilor prezenti, apostrofandu-i pentru aceasta eroare frecventa pe care o fac.

“Am repetat pana la obsesie banci romanesti cu capital strain. Poate ne dezobisnuim sa le mai numim banci grecesti, pentru ca aceasta este realitatea: nu avem in Romania banci grecesti. Am observat ca aceasta eroare, sper ca nu este voita, este facuta uneori si de catre agentiile de stiri straine”, a reporsat Isarescu jurnalistilor.

Din punct de vedere juridic, Isarescu are dreptate. Insa, comentariile sale sunt deplasate, deoarece in vorbirea curenta, publicul larg intelege exact ce trebuie prin banci grecesti: banci care sunt detinute de greci.

Este adevarat ca trebuie subliniate implicatiile legale pe care forma juridica o are asupra bancilor de la noi, avand in vedere criza din Grecia. Dar a apela la subterfugii legislative pentru a pacali publicul nu este o solutie corecta.

Alte banci centrale prezinta situatia fara ocolisuri

BNR nu este singura banca centrala din regiune care se confrunta cu aceasta situatie.

Si in Serbia, grecii controleaza banci locale. Iar Banca Nationala a Serbiei a emis un comunicat cu urmatorul titlu: “Bancile grecesti continua sa functioneze normal”. Isarescu probabil l-ar fi concediat imediat pe purtatorul de cuvant, daca ar fi facut o asemenea eroare.

Si in Bulgaria, grecii detin controlul unor banci, iar Banca Nationala a Bulgariei a emis un comunicat, unde face referire la aceste banci ca fiind “banci cu actionar grecesc”. Si bulgarii se afla intr-o mare eroare. Sunt de fapt banci bulgaresti, cu nume grecesti!

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult