Atac in instanta: Polita facultativa poate inlocui asigurarea obligatorie a locuintelor

Curtea de Apel Bucuresti a decis ca asigurarea facultativa a locuintei poate tine loc de asigurare obligatorie, anuland efectele ordinului emis recent de CSA.

Decizia CSA a fost contestata in instanta de Astra Asigurari, insa nu este definitiva. CSA intentioneaza sa faca recurs, astfel ca situatia nu este clarificata definitiv.

In prezent, s-a revenit la situatia anterioara datei de 1 septembrie 2012. Proprietarii sunt obligati sa isi asigure locuinta, insa au la dispozitie 2 variante:

  • sa incheie o asigurare facultativa de locuinta, care in mod normal va acoperi si riscurile incluse in polita obligatorie, fara nicio fransiza;
  • sa cumpere doar asigurarea obligatorie.

 

Conform Legii nr. 260/2008, art. 3, alin. 8, o persoana care detine o asigurare facultativa ce include si riscurile acoperite de polita obligatorie, nu mai este obligata sa cumpere asigurarea obligatorie de locuinta.

Cum verific daca asigurarea facultativa este suficienta?

Asiguratii pot verifica foarte simplu daca asigurarea lor facultativa este suficienta. Aceasta trebuie sa includa urmatoarele riscuri de catastrofa naturala:

  • cutremur
  • inundatii
  • alunecari de teren.

 

In plus, pentru aceste 3 riscuri, suma asigurata trebuie sa fie de minim 10.000 euro (la casele din chirpici), respectiv 20.000 euro (pentru locuintele din beton, caramida, etc) si sa nu existe nicio fransiza pentru aceste 3 riscuri.

Fransiza este suma de bani care trebuie suportata de asigurat in eventualitatea producerii unui risc asigurat. De exemplu, daca fransiza este de 10%, iar dauna se ridica la 10.000 euro, atunci asiguratul trebuie sa suporte din banii proprii 1.000 euro (10% x 10.000) din valoarea reparatiilor. Compania de asigurare va achita restul de 9.000 euro.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Sa-mi explice si mie cineva: de ce am nevoie de asigurare impotriva alunecarilor de teren si inundatiilor, daca locuiesc la bloc, intr-un oras care nu se confrunta cu asemenea fenomene naturale ? Daca tot sunt obligatorii aceste polite, cei care au initiat aceasta lege puteau sa stabileasca zone de risc, respectiv cutremur, inundatii si alunecari, altfel platim PAID-ului niste bani degeaba…

Comentariile sunt inchise.