Inflatia a devenit aliatul deponentilor

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Inflatia – inamicul numarul 1 al depozitelor bancare – a devenit un aliat neasteptat al deponentilor in ultima perioada si in loc sa erodeze puterea de cumparare a banilor, le-a dat un bonus.

Unul din motive principale pentru care depunem banii la banca este sa ne protejam impotriva inflatiei.

Daca tinem banii acasa, puterea lor de cumparare scade din cauza inflatiei. Ceea ce cumperi azi cu 100 lei, o sa coste mai mult peste un an.

Regulile s-au schimbat in ultima perioada, deoarece inflatia nu mai creste. Dimpotriva, scade si destul de alert!

Cand preturile scad, depozitele devin mai rentabile

Indicele preturilor de consum a scazut cu aproape 3% in ultimele 12 luni (martie 2015 – martie 2016). Incepand din iunie 2015, preturile de bunurile de consum s-au tot diminuat, atat urmare a reducerilor aplicate cotei de TVA, cat si datorita scaderii preturilor la combustibili.

dobanzi inflatie 2015-2016

Aceste evolutii vin sa compenseze reducerile severe aplicate dobanzilor la depozite de catre banci. In actualul context, chiar si o dobanda de 1% pe an a generat castiguri peste inflatie.

Prin urmare, chiar daca dobanzile sunt mici, tot este mai rentabil ca banii sa fie tinuti la banca decat acasa.

Atentie la comisioane!

O atentie deosebita trebuie acordata comisioanelor, in cazul in care intentionezi sa muti banii de la o banca la alta, in cautarea unei dobanzi mai avantajoase. Daca suma depusa este mica, valoarea comisioanelor poate foarte usor sa depaseasca dobanda incasata.

Expertul Banilor te ajuta sa eviti aceste capcane cu ajutorul sectiunii Depozite la Termen, unde iti afisam castigul net obtinut la fiecare banca, tinand cont atat de impozitul pe venit, cat si de comisioanele asociate contului curent si de cele cu retragerea de numerar.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult