Guvernul a alocat bani pentru plata primelor de stat pe 2013

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Primele de stat pentru anul 2013 aferente contractelor de economisire-creditare urmeaza sa fie platite cel mai probabil la inceputul lui 2015.

In bugetul de stat pe 2015, guvernul a alocat fonduri in valoare de 165 milioane lei pentru plata primelor de stat. Conform asociatiei bancilor pentru locuinte, aceste sume vor achita primele cuvenite pentru anul 2013.

Asa cum ExpertulBanilor.ro a semnalat anterior, plata primelor de stat se efectueaza de mai multi ani cu intarzieri majore. Motivul este ca guvernul aloca prea putini bani in buget pentru aceste subventii.

In mod normal, in primele luni ale anului 2015, ar fi trebuit achitate primele aferente anului 2014. Bugetul pe 2015 nu prevede insa niciun leu pentru aceste prime, care probabil urmeaza sa fie incasate de clienti in cursul lui 2016.

Intarzierea cu care aceste prime se achita de catre stat afecteaza credibilitatea produselor de economisire-creditare. Bancile folosesc prima de stat in campaniile de vanzari, creand asteptari in randul clientilor. Acestia devin apoi nemultumiti deoarece produsul nu corespunde asteparilor.

Singura solutie pentru clienti este sa aiba rabdare, deoarece in cele din urma statul va plati aceste prime. De asemenea, e bine de stiut ca banii acumulati in contul de economii (sumele depuse, dobanzile si primele de stat) raman blocati la banca timp de 5 ani. Daca economiile sunt retrase mai devreme, clientul pierde toate primele de stat incasate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult