Care sunt riscurile creditelor rapide?

Creditele rapide conduc la supraindatorare atunci cand nu poti rambursa imprumutul obtinut initial si recurgi in mod repetat la prelungirea scadentei de rambursare.

Creditele rapide sunt riscante tocmai din cauza faptului ca se pot obtine atat de usor de catre consumatori.

Finantatorii au criterii foarte relaxate la acordarea creditelor, ceea ce inseamna ca nu verifica suficient atent daca solicitantul poate rambursa imprumutul la scadenta.

De aceea, foarte multe persoane obtin credit si descopera ulterior ca nu-l pot rambursa la scadenta. Solutia pentru depasirea situatiei vine tot de la finantator, prin prelungirea creditului pe o perioada similara.

In termeni financiari, aceasta procedura se numeste rostogolirea datoriei, procedura care duce in multe cazuri, la supraindatorarea consumatorului.

La fiecare prelungire a creditului, datoria acumulata creste, prin adaugarea la sold a dobanzilor datorate si neachitate. Acest lucru face si mai dificila pentru consumator ramburarea creditului, devenind un client captiv.

Efectul prelungirii creditului

De exemplu, ai obtinut un credit de 500 lei pe 30 zile, cu un cost de 150 lei. Peste 1 luna, ai de rambursat 650 lei (imprumutul, plus dobanda).

Daca nu ai bani suficienti, imprumutul se poate rostogoli inca 30 zile. Valoarea creditului va fi insa de 650 lei, iar dobanda 195 lei. In total, trebuie sa rambursezi 854 lei.

Daca la urmatorul salariu nu ai bani suficienti, procedura se repeta. Valoarea creditului urca la 854 lei, iar dobanda va fi de 253 lei. In total, ai de plata 1.107 lei.

Asa cum se observa, datoria creste exponential si devine aproape imposibil pentru consumator sa o mai achite. Daca nu ti-a ajuns salariul sa rambursezi suma intiala de 650 lei, iti va fi mult mai greu peste 3 luni, sa platesti din salariu o suma aproape dubla.

De aceea, creditele rapide trebuie utilizate foarte prudent. Sunt foarte usor de obtinut, dar consecintele sunt extrem de nefaste, daca nu le poti rambursa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult