Care sunt costurile creditului?

Creditele rapide sunt cele mai scumpe imprumuturi din sectorul financiar, motiv pentru care nu trebuie utilizate prea frecvent. DAE te ajuta sa descoperi adevaratul cost al creditului.

Creditele rapide sunt recunoscute prin costurile astronomice pe care finantatorii le percep. Acest lucru devine foarte usor de observat, cu ajutorul DAE.

Daca la creditele de nevoi personale, DAE nu trece in cele mai multe cazuri de 20%, in cazul creditelor rapide, DAE urca si pana la 10.000%. Este foarte frecvent sa intalnesti credite cu DAE intre 2.000-5.000%.

Evident, finantatorii depun eforturi uriase de marketing pentru a face DAE cat mai putin vizibila si scot in evidenta cu caractere mult mai mari, alti indicatori de cost.

Cel mai frecvent, finantatorii pun accent pe costul total al creditului. De exemplu, la un imprumut de 500 lei pe 30 zile, costul total este de 165 lei. Imprumutul nu mai pare atat de neatractiv, comparativ cu o DAE de peste 5.000%, care alunga imediat clientul sau cel putin il pune pe ganduri.

Finantatorii au nascocit chiar diverse argumente pentru a ridiculiza DAE si a pretinde ca aceasta nu este adecvata pentru creditele rapide.

Argumentatia lor se bazeaza pe ideea ca imprumuturile rapide se acorda pe perioade foarte scurte, de cateva zile, in timp ce DAE prezinta costurile in format anual. Iar cum consumatorul nu ajunge niciodata sa aiba o perioada de rambursare de un an, DAE nu ar fi relevanta pentru ei.

Argumentatia este falsa. Rolul DAE este sa aduca la acelasi numitor comun toate costurile unui credit. Imprumuturile se acorda pe perioade de la cateva zile, in cazul creditelor rapide la zeci de ani, in cazul creditelor imobiliare.

DAE a introdus un standard, ca informatiile despre costuri sa fie exprimate in format anualizat, deoarece industria financiara lucreaza cu acest standard.

Doar in acest mod, putem compara costurile creditelor intr-o maniera corecta. Expertul Banilor te ajuta sa compari ofertele principalilor jucatori de pe aceasta piata in sectiunea Credite Rapide.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult