Cand se poate face o rambursare anticipata?

Clientii au dreptul sa faca oricand doresc rambursari anticipate la credit. De acest drept, beneficiaza toti clientii, indiferent de data la care au semnat contractul de credit.

Singura limitare este in cazul contractelor de leasing, unde legislatia impune ca durata contractului sa fie de minim 1 an. Din acest motiv, rambursarea anticipata integrala este permisa doar dupa primul an.

Desi legea permite clientilor sa faca rambursari anticipate oricand, in realitate, intervin deseori obstacole, prin clauzele contractuale.

Aceste restrictii apar la creditele de consum. In multe cazuri, bancile impun o suma minima care sa fie rambursata anticipat. De regula, bancile cer ca suma rambursata anticipat sa fie de cel putin 3 ori mai mare decat rata lunara. Astfel, daca rata lunara este de 300 euro, nu poti rambursa anticipat decat sume mai mari de 900 euro. In consecinta, nu vei putea face rambursari anticipate decat la intervale mai mari de timp, pana cand acumulezi suma minima impusa de banca.

La creditele ipotecare, legislatie interzice bancilor sa impuna astfel de restrictii, astfel ca nu exista o suma minima la rambursarea anticipata. Deci poti efectua plati anticipate oricand doresti.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult