Cat de riscante sunt investitiile fondurilor?

Fiecare fond de pensie are asociat un grad de risc, ales de administrator. Gradul de risc este mentionat in prospectul fiecarui fond.

Strategia de investitii a unui fond de pensie depinde de gradul de risc asumat. Administratorul este obligat prin lege sa incadreze fondul in unul din urmatoarele grade de risc:

  • conservator – reprezinta fondul de pensie cel mai putin riscant. De regula, aceste fonduri fac plasamente preponderent in titluri de stat si obligatiuni. Aceste investitii sunt putin riscante deoarece veniturile generate sunt, in general, fixe si sunt cunoscute inca din momentul efectuarii plasamentului.
  • echilibrat – este clasa de mijloc in materie de risc. Fondurile de acest tip fac atat investitii cu risc scazut, cat si cu risc mai ridicat (ex. actiuni listate la bursa).
  • dinamic – sunt fondurile de pensii cele mai riscante si pot investi intr-o proportie mai mare in actiuni listate la bursa. Aceste investitii sunt riscante deoarece valoarea lor fluctueaza foarte mult pe termen scurt si sunt expuse conjuncturii economice. Daca situatia economica se inrautateste, de exemplu, valoarea actiunilor poate scadea foarte mult, ceea ce afecteaza performanta fondului de pensie.

 

Gradul de risc este foarte important, deoarece de el depinde si performanta viitoare a fondului. In general, fondurile cu risc scazut asigura castiguri mici, dar sigure. In schimb, fondurile cu risc ridicat pot genera randamente mai mari, insa pot la fel de bine sa conduca la pierderi considerabile.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult