Cum retragi pensia: plata unica sau in transe?

Plata pensiei private in transe este mult mai avantajoasa pentru participanti, deoarece poate conduce la reducerea impozitelor datorate statului.

In prezent, nu exista o lege care sa stabileasca modul de plata a rentelor viagere, astfel ca singura solutie de plata a pensiei este sa primesti suma acumulata la fondul de pensie.

Poti opta intre a incasa toata suma intr-o singura transa sau sa incasezi suma in transe lunare, pe o perioada de maxim 5 ani.

Optiunea de a incasa suma intr-o singura transa pare mult mai atractiva la prima vedere. Primesti o suma importanta de bani, cu care iti realiza diverse proiecte.

In luarea deciziei, trebuie avut in vedere efectul impozitarii. Veniturile din pensii sunt impozitate lunar. In fiecare luna, beneficiezi de o deducere fiscala la calculul impozitul pe venit si la calculul contributiilor de sanatate.

Daca incasezi toata suma intr-o singura transa, vei beneficia doar o singura data de aceste deduceri. Daca incasezi banii in mai multe transe, deducerile se vor aplica in fiecare luna, astfel ca vei plati impozite mai mici.

Pentru a te ajuta sa iei o decizie cat mai buna, ExpertulBanilor.ro iti pune la dispozitie calculatorul Plata Pensiei Facultative, care te ajuta sa vezi impactul impozitului, in functie de modalitatea de plata aleasa.

Anunt sponsorizat

Dobanzi cum se cuvine pentru economiile tale! Deschide un depozit online cu 4,25% dobanda.

Esti multumit de serviciile financiare?

Posteaza experienta avuta cu banca si ajuta alte persoane sa se decida, atunci cand vor sa cumpere un produs similar.

Citeste recenzii