Cum functioneaza un fond de pensii private?

Fondurile de pensii private te ajuta sa acumulezi bani in vederea obtinerii unei pensii private. Aceste fonduri colecteaza bani de la mai multi clienti (denumiti participanti), pe care ii investesc in vederea generarii de castiguri.

Castigurile revin participantilor si se adauga la suma acumulata in vederea incasarii pensiei private. Prin urmare, cu cat fondul de pensie investeste banii mai profitabil, cu atat vei acumula mai multi bani in cont.

Investitiile fondurilor de pensii sunt gestionate de catre societati special infiintate in acest scop, denumiti administratori. Pentru ca banii tai de pensie sa fie in siguranta, aceste societati sunt reglementate si sunt supravegheate de o institutie speciala (Autoritatea de Supraveghere Financiara).

Pensia privata se va incasa in momentul in care indeplinesti conditiile de pensionare, stabilite in legea pensiilor de stat. Atunci vei putea utiliza toate sumele acumulate la fondul de pensie. Acesti bani vor putea fi folositi doar pentru a achizitiona o pensie privata.

Cumpararea unei pensii private se va putea face de la orice furnizor de pensii private. Legea prin care se va reglementa activitatea acestor furnizori nu este inca aprobata, astfel nu exista inca societati de acest tip. Atunci cand vor aparea, ele vor oferi clientilor posibilitatea de a incasa un anumit nivel de pensie privata, in functie de suma acumulata.

CITESTE MAI DEPARTE

Ce este unitatea de fond?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult