Ce garantii ofera fondurile de pensii private?

Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) garanteaza faptul ca participantul va incasa cel putin valoarea contributiilor platite in momentul in care va iesi la pensie, mai putin comisioanele retinute de administrator.

Nu exista o garantie cu privire la asigurarea unui anumit randament sau cu privire la mentinerea puterii de cumparare a valorii contributiilor. Prin urmare, este posibil ca randamentele generate de fond sa fie mai mici decat rata inflatiei, astfel ca puterea de cumparare a banilor sa scada.

Din acest motiv, participantul trebuie sa aiba un rol activ si sa monitorizeze cu regularitate activitatea fondului de pensie. Daca nu esti multumit de performantele fondului, te poti transfera la alt fond.

Legea impune doar un randament minim (atat pentru fondurile de pensii obligatorii cat si pentru cele facultative), prin care se urmareste ca performanta unui fond sa nu scada prea mult fata de media pietei. In acest sens, Autoritatea de Supraveghere Financiara publica permanent rentabilitatea minima pentru fondurile de pensii private.

Daca randamentul unui fond se mentine timp de 4 trimestre consecutiv sunt rentabilitatea minima, atunci Comisia intervine si impune desfiintarea fondului. Participantii se pot transfera apoi catre orice fond doresc.

Este bine de stiut ca un fond de pensii nu poate fi declarat in stare de faliment, iar sumele acumulate la fondul de pensie sunt garantate de Fondul de garantare a drepturilor in sistemul de pensii private.

Fondul de garantare nu va acoperi pierderile rezultate in urma investitiilor, ci doar pierderile provenite din incapacitatea administratorilor de a onora obligatiile asumate si a asigura plata drepturilor participantilor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult