Ce este unitatea de fond?

Fondurile de pensii private emit unitati de fond pentru fiecare leu incasat de la clienti (denumiti participanti).

Atunci cand fondul a inceput sa functioneze, valoarea unitatii de fond era de 10 lei. Prin urmare, daca un participant platea o contributie de 100 lei, el primea 10 unitati de fond.

Acesti bani sunt investiti apoi de administratorul fondului in diverse plasamente financiare. La sfarsitul fiecarei zile, valoarea acestor plasamente este evaluata la pretul pietei si se determina valoarea totala a investitiilor fondului.

Sa presupunem ca cei 100 lei au fost investiti si au adus un profit de 2 lei. Atunci valoarea curenta a investitiilor este de 102 lei. Cum fondul a emis pana acum 10 unitati de fond, valoarea unitatii de fond este de 10,2 lei.

Acest procedeu se repeta in fiecare zi, astfel ca zilnic se comunica noua valoare a unitatii de fond, denumita pe scurt VUAN.

In momentul in care vei face o noua contributie de 100 de lei, nu vei mai cumpara unitati de fond la 10 lei pe unitate, ci la valoarea unitatii din ziua respectiva. In acest fel se asigura un tratament egal pentru toti participantii, indiferent de momentul in care cumpara unitati de fond.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult