Ce varianta de tarif aleg?

Contractele de economisire-creditare sunt disponibile in mai multe variante de tarif. Alegerea corecta depinde de modul in care vrei sa cheltuiesti banii.

Variantele de tarif oferite de bancile pentru locuinte influenteaza atat ratele dobanzilor din contract, cat si durata contractului. Alegerea depinde de modul in care intentionezi sa folosesti sumele economisite.

In cazul in care ai achizitionat contractul pentru a obtine un randament cat mai mare pentru banii tai, atunci este recomandat sa alegi varianta de tarif care ofera cea mai inalta dobanda in perioada de economisire.

Daca insa vrei sa soliciti si un credit locativ, atunci este indicat sa alegi tariful cu cea mai mica dobanda in perioada de creditare. Implicit, dobanda primita pentru sumele economisite va fi mai redusa, insa iti veri recupera banii platind ulterior rate mai mici la credit. De regula, perioada de creditare este mai lunga decat cea de economisire, astfel ca iesi in avantaj pe termen lung.

In cazul vrei sa obtii creditul cat mai repede (dupa aproximativ 5 ani), atunci trebuie sa alegi varianta unde suma lunara de economisit este cea mai mare. Dezavantajul este ca efortul financiar lunar va fi mai ridicat, pe toata durata contractului. La aceste contracte, suma totala de economisit va fi egala cu rata platita ulterior la credit.

Daca suma lunara de plata este prea mare, alege o suma contractata mai redusa pana cand poti sustine din bugetul personal suma datorata.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult