Ce este suma contractata?

Suma contractata este un termen specific contractelor de economisire-creditare. Este important sa intelegi acest termen, deoarece comisioanele platite depind de aceasta suma.

La incheierea unui contract de economisire, vei plati un comision major. El reprezinta aproximativ 1% din suma contractata. Astfel, este important sa intelegi acest termen, pentru a putea controla acest cost.

Suma contractata este formata din:

  • sumele totale pe care intentioneze sa le economisesti la banca pentru locuinte (atat propriile depuneri, cat si primele de stat si dobanzile platite de banca);
  • creditul locativ pe care doresti sa il soliciti de la banca, dupa ce etapa de economisire se va incheia. Aceasta etapa este optionala.

 

In cazul in care economisesti pentru a-ti moderniza locuinta, atunci este simplu: suma contractata este suma de care ai nevoie pentru lucrarile de renovare.

Daca insa vrei sa economisesti doar pentru a incasa prima de stat, atunci suma contractata reprezinta obiectivul tau de economisire.

In ambele cazuri, insa, alege o suma contractata care sa fie posibil de atins, tinand cont de posibilitatile tale financiare. In cazul in care nu esti sigur, porneste mai bine cu o suma contractata cat mai mica.

Oricand pe parcursul contractului, poti majora suma contractata, iar comisionul suplimenar este acelasi: aproximativ 1% din diferanta cu care s-a majorat suma contractata.

In schimb, daca ai ales o suma contractata prea mare, atunci platesti fara sa fie nevoie comisioane mai mari.

Exemplu: Economisesti pentru prima de stat

La incheirea contractului, alegi o suma contractata de 10.000 lei. Comisionul retinut de banca va fi de 100 lei (10.000 lei x 1%).

Prin urmare, daca depui 500 lei in contul de economii, soldul ramas va fi de 400 lei.

Daca dupa 2 ani, soldul economisit ajunge la 10.000 lei si majorezi suma economisita la 15.000 lei. Comisionul suplimentar retinut de banca va fi de 50 lei (5.000 lei x 1%).

Cat de costa daca alegi o suma contractata prea mare?

Daca alegi de la bun inceput o suma contractata de 50.000 lei, atunci comisionul retinut de banca va fi de 500 lei (50.000 lei x 1%). Prin urmare, daca depui 500 lei in cont, soldul economisit va fi 0 lei.

In cazul in care soldul economisit va fi de numai 30.000 lei, ai platit degeaba un comision de 200 lei la banca.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult