Ce este suma contractata?

Suma contractata este un termen specific contractelor de economisire-creditare. Este important sa intelegi acest termen, deoarece comisioanele platite depind de aceasta suma.

La incheierea unui contract de economisire, vei plati un comision major. El reprezinta aproximativ 1% din suma contractata. Astfel, este important sa intelegi acest termen, pentru a putea controla acest cost.

Suma contractata este formata din:

  • sumele totale pe care intentioneze sa le economisesti la banca pentru locuinte (atat propriile depuneri, cat si primele de stat si dobanzile platite de banca);
  • creditul locativ pe care doresti sa il soliciti de la banca, dupa ce etapa de economisire se va incheia. Aceasta etapa este optionala.

 

In cazul in care economisesti pentru a-ti moderniza locuinta, atunci este simplu: suma contractata este suma de care ai nevoie pentru lucrarile de renovare.

Daca insa vrei sa economisesti doar pentru a incasa prima de stat, atunci suma contractata reprezinta obiectivul tau de economisire.

In ambele cazuri, insa, alege o suma contractata care sa fie posibil de atins, tinand cont de posibilitatile tale financiare. In cazul in care nu esti sigur, porneste mai bine cu o suma contractata cat mai mica.

Oricand pe parcursul contractului, poti majora suma contractata, iar comisionul suplimenar este acelasi: aproximativ 1% din diferanta cu care s-a majorat suma contractata.

In schimb, daca ai ales o suma contractata prea mare, atunci platesti fara sa fie nevoie comisioane mai mari.

Exemplu: Economisesti pentru prima de stat

La incheirea contractului, alegi o suma contractata de 10.000 lei. Comisionul retinut de banca va fi de 100 lei (10.000 lei x 1%).

Prin urmare, daca depui 500 lei in contul de economii, soldul ramas va fi de 400 lei.

Daca dupa 2 ani, soldul economisit ajunge la 10.000 lei si majorezi suma economisita la 15.000 lei. Comisionul suplimentar retinut de banca va fi de 50 lei (5.000 lei x 1%).

Cat de costa daca alegi o suma contractata prea mare?

Daca alegi de la bun inceput o suma contractata de 50.000 lei, atunci comisionul retinut de banca va fi de 500 lei (50.000 lei x 1%). Prin urmare, daca depui 500 lei in cont, soldul economisit va fi 0 lei.

In cazul in care soldul economisit va fi de numai 30.000 lei, ai platit degeaba un comision de 200 lei la banca.