Cand se plateste prima de stat?

Prima de stat ar trebui platita, in mod normal, dupa maxim 3 luni de la incheierea anului. In realitate, au loc intarzieri majore, iar primele se incaseaza integral chiar si cu 2 ani mai tarziu.

Primele de stat se platesc de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. La inceputul fiecarui an, bancile pentru locuinte transmit catre minister solicitarile de plata a primelor cuvenite clientilor, conform sumelor economisite.

Legea impune ministerului sa faca plata in maxim 60 zile de la solicitarea bancii. In ultimii ani, insa, sumele alocate de guvern pentru plata acestor prime au fost insuficiente. Astfel, ministerul nu a avut fonduri pentru a face platile la timp catre bancile pentru locuinte.

In aceste conditii, primele de stat ajung in conturile clientilor in transe si apar intarzieri de aproape 2 ani, pana cand prima aferenta unui an este incasata integral.

Prin urmare, daca inchei un astfel de contract doar pentru a beneficia de prima de stat, trebuie sa fii dispus sa astepti o perioada maiu lunga pentru a incasa toate primele cuvenite. In cele din urma, primele vor fi platite, deoarece sunt obligatii ale statului care provin dintr-un act legislativ.

CITESTE MAI DEPARTE

Ce este suma contractata?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult