Garantiile pentru fonduri europene se redirectioneaza la Prima Casa

credit casa 1Programul Prima Casa risca sa faca victime din lipsa de fonduri, astfel ca guvernul intentioneaza sa suplimenteze bugetul prin utilizarea garantiilor alocate pentru fonduri europene.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat un proiect de hotarare de guvern, prin care se vor aloca fonduri suplimentare in valoare de 90 milioane euro pentru credite Prima Casa.

Aceste fonduri vor fi preluate din Programul de sprijin pentru beneficiarii proiectelor in domenii prioritare, finantate din instrumentele structurale ale UE alocate Romaniei. Pentru 2014, acest program a avut alocat un buget de 100 milioane euro.

MFP motiveaza ca in cadrul acestui program nu a fost utilizata nicio garantie din lipsa de cereri, astfel ca propune ca majoritatea fondurilor vor fi redirectionate catre programul Prima Casa.

Multe persoane risca sa piarda avansul

Cererile de credite Prima Casa au fost foarte mari in acest an, iar plafonul de 1,2 miliarde lei alocat intial, s-a dovedit insuficient. La sfarsitul verii, multe banci epuizasera deja fondurile, iar pentru a permite functionarea normala a programului, guvernul a deblocat fondurile alocate initial exclusiv pentru locuinte ANL.

Insa, aceasta suma nu acopera aproape deloc dosarele aflate in lucru la banci, informeaza MFP. Cea mai mare banca, BCR a anuntat in urma cu cateva zile, ca a epuizat deja fondurile primite.

“Finantatorii insista pentru majorarea plafonului de garantare, in caz contrar aparand riscul ca multe persoane care au depus dosarele la banca sa nu poata beneficia de credite (pierzand avansul dat) si de asemenea cele care au incheiat antecontracte de vanzare-cumparare ar fi expuse acelorasi riscuri”, se arata in nota de fundamentare publicata de MFP.

In plus, guvernul intentioneaza sa aloce un plafon de garantii de 25 milioane de lei in acest an, exclusiv pentru credite Prima Casa dedicate romanilor care lucreaza in strainatate.

In cursul lui 2014, numarul de garantii acordate a fost de peste 16.500, iar finantarile accesate s-au ridicat la 1,3 miliarde lei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult