Care este plafonul de garantare?

Plafonul de garantare al depozitelor bancare este 100.000 euro pentru sumele depuse de un singur deponent la o banca. Depune bani la mai multe banci si beneficiezi de o garantie de 100.000 euro la fiecare banca.

Asa cum se poate observa, plafonul de garantare este extrem de ridicat, cel putin pentru posibilitatile financiare ale romanilor. In majoritatea cazurilor, acest plafon acopera integral economiile depuse la banca de un deponent.

Daca dispui de economii mai mari de 100.000 euro, poti sa beneficiezi de garantie pentru toti banii, daca imparti sumele la mai multe banci. De exemplu, 500.000 euro pot ajunge sa fie garantati integral daca se fac 5 depozite de cate 100.000 euro la 5 banci diferite.

Schema de garantare acopera atat sume depuse la banca de populatie (in orice tip de cont: cont curent, cont de economii, depozit la termen, etc.) cat si dobanzile datorate de banca (pana la data la care depozitele au devenit indisponibile).

E bine de stiut ca sunt garantate inclusiv depozitele cu dobanda negociata. Sunt garantate nu doar depozitele in lei, ci orice depozit, indiferent de valuta in care a fost constituit.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult