Garantii suplimentare pentru sume mari la banca

O serie de depozite constituite de persoanele fizice beneficiaza de un plafon suplimentar de garantare, atunci cand detin temporar sume foarte ridicate in conturile bancare.

Foto: graur codrin/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: graur codrin/ FreeDigitalPhotos.net

Directiva europeana privind garantarea depozitelor impune statelor membre sa asigure o protectie suplimentara pentru deponenti, atunci cand acesti detin sume ridicate in conturile bancare, ca urmare a unor tranzactii speciale

Sumele provenite din urmatoarele tranzactii beneficiaza de un plafon suplimentar de garantare de 100.000 euro, fata de plafonul standard de 100.000 euro:

  • depozitele care rezulta din tranzactii imobiliare referitoare la bunuri imobile cu destinatie locativa;
  • depozite rezultate din evenimentul pensionarii, disponibilizarii, din situatia de invaliditate sau deces a deponentului;
  • depozite rezultate din incasarea unor indemnizatii de asigurare sau a unor compensatii pentru daune rezultate din infractiuni sau pentru condamnari pe nedrept.

In acest mod, un deponent poate ajunge sa beneficieze de garantii de pana la 200.000 euro pentru sumele detinute la banca.

Garantia suplimentara este valabila doar 12 luni

Protectia suplimentara este valabila insa pentru o perioada de maxim 12 luni, de la data intrarii banilor in cont, ca urmare a tranzactiilor de mai sus.

Aceste prevederi se aplica doar pentru depozitele de la bancile cu sediul in Romania. Depozitele constituite la sucursalele bancilor straine se supun regulilor din tara de origine.

Directiva privind garantarea depozitelor permite fiecarui stat membru sa impuna plafoane mai mari de garantare in aceste cazuri speciale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult