Cum se platesc compensatiile?

Plata compensatiilor pentru depozitele garantare se face in maxim 7 zile de la data cand sumele au devenit indisponibile.

Prin sume indisponibile se inteleg situatiile cand deponentul are dreptul isi retraga economiile, conform conditiilot contractuale, iar banca nu isi poate onora obligatiile.

Regulile dupa care se achita despagubirile sunt stabilite printr-o directiva la nivel european, astfel ca procedura este similara in toate statele membre ale UE.

In Romania, compensatiile se platesc prin intermediul Fondului de Garantare al Depozitelor in Sistem Bancar, inclusiv in cazul depozitelor garantate de scheme din alte state membre ale UE.

Cum se calculeaza compensatia?
Compensatie primita = Depozite + Dobanda cuvenita pana la data indisponibilizarii

Plata compensatiilor se face in moneda nationala, indiferent de valuta in care a fost constituit depozitul. Pentru conversia in lei, se va utiliza cursul BNR valabil in ziua in care depozitele au devenit indisponibile.

In momentul in care Fondul de garantare deschide o astfel de procedura, nu este necesar ca deponentul sa faca o cerere pentru a primi compensatia.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult