Forte Asigurari pierde autorizatia de functionare

forte-asigurariASF a retras autorizatia de functionare a societatii Forte Asigurari si a cerut falimentul companiei, deoarece asiguratorul este in stare de insolventa.
 
Procesul de curatare a pietei de asigurari continua cu Forte Asigurari, o companie mica ce detine o cota de piata de numai 1%.

Forte Asigurari a incalcat normele prudentiale privind activitatea de asigurari generale si nu si-a indeplinit masurile de remediere a situatiei financiare, dispuse anterior de ASF.

Forte Asigurari este insolventa

Desi are sloganul “Suntem Forte pentru tine!”, asiguratorul nu este nici de departe atat de solid financiar.

ASF a ajuns la concluzia ca Forte Asigurari se afla practic in insolventa si nu mai intruneste conditiile pentru a detine o autorizatie de functionare pe piata asigurarilor.

Actionarul majoritar LGD Holding nu si-a respectat angajamentele repetate de majorare a capitalului societatii, pentru a aduce indicatorii prudentiali in limitele legale.

Situatia financiara a societatii a avut la baza un pachet mai larg de 18 constatari, rezultate in urma unei actiuni de control inopinat si a acoperit perioada ianuarie 2015-martie 2016.

Suspiciuni de spalare de bani

Printre deficientele constatate se numara inclusiv existenta unor tranzactii suspecte de spalare de bani, care vor fi sesizate organelor in drept.

Inainte de a lua acesta decizie, ASF a respins proiectul de achizitie prezentat de societatea BBP Banderia Plc, cu sediul la Londra.

S-a constatat ca intentia de achizitie nu respecta prevederile legale, deoarece documentatia a fost incompleta iar mecanismul de finantare nu este suficient de transparent, pentru a asigura o supraveghere eficienta.

ASF cere falimentul Forte

ASF a cerut totodata deschiderea procedurii de faliment pentru Forte Asigurari. In consecinta, asigurarii si pagubitii care au de recuperat diverse sume vor trebui sa se adreseze Fondului de Garantare a Asiguratilor. Limita maxima a despagubirilor este de 450.000 lei per asigurat.

Despagubirile vor putea fi achitate abia dupa ce instanta pronunta o hotarare definitiva privind deschiderea procedurii de faliment. Forte Asigurari este a doua societate pentru care ASF cere falimentul, dupa Astra Asigurari.

In prezent, alte cateva societati importante de pe piata asigurarilor se afla in redresare financiara – Euroins si City Insurance, iar la Carpatica Asig, s-au initiat masurile de rezolutie, ultimul pas inaintea falimentului.