Forte Asigurari pierde autorizatia de functionare

forte-asigurariASF a retras autorizatia de functionare a societatii Forte Asigurari si a cerut falimentul companiei, deoarece asiguratorul este in stare de insolventa.
 
Procesul de curatare a pietei de asigurari continua cu Forte Asigurari, o companie mica ce detine o cota de piata de numai 1%.

Forte Asigurari a incalcat normele prudentiale privind activitatea de asigurari generale si nu si-a indeplinit masurile de remediere a situatiei financiare, dispuse anterior de ASF.

Forte Asigurari este insolventa

Desi are sloganul “Suntem Forte pentru tine!”, asiguratorul nu este nici de departe atat de solid financiar.

ASF a ajuns la concluzia ca Forte Asigurari se afla practic in insolventa si nu mai intruneste conditiile pentru a detine o autorizatie de functionare pe piata asigurarilor.

Actionarul majoritar LGD Holding nu si-a respectat angajamentele repetate de majorare a capitalului societatii, pentru a aduce indicatorii prudentiali in limitele legale.

Situatia financiara a societatii a avut la baza un pachet mai larg de 18 constatari, rezultate in urma unei actiuni de control inopinat si a acoperit perioada ianuarie 2015-martie 2016.

Suspiciuni de spalare de bani

Printre deficientele constatate se numara inclusiv existenta unor tranzactii suspecte de spalare de bani, care vor fi sesizate organelor in drept.

Inainte de a lua acesta decizie, ASF a respins proiectul de achizitie prezentat de societatea BBP Banderia Plc, cu sediul la Londra.

S-a constatat ca intentia de achizitie nu respecta prevederile legale, deoarece documentatia a fost incompleta iar mecanismul de finantare nu este suficient de transparent, pentru a asigura o supraveghere eficienta.

ASF cere falimentul Forte

ASF a cerut totodata deschiderea procedurii de faliment pentru Forte Asigurari. In consecinta, asigurarii si pagubitii care au de recuperat diverse sume vor trebui sa se adreseze Fondului de Garantare a Asiguratilor. Limita maxima a despagubirilor este de 450.000 lei per asigurat.

Despagubirile vor putea fi achitate abia dupa ce instanta pronunta o hotarare definitiva privind deschiderea procedurii de faliment. Forte Asigurari este a doua societate pentru care ASF cere falimentul, dupa Astra Asigurari.

In prezent, alte cateva societati importante de pe piata asigurarilor se afla in redresare financiara – Euroins si City Insurance, iar la Carpatica Asig, s-au initiat masurile de rezolutie, ultimul pas inaintea falimentului.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult