Fondurile de pensii au intrat pe pierdere

Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: bluebay/ FreeDigitalPhotos.net

Fondurile de pensii private au ajuns sa inregistreze pierderi minore, ca urmare a scaderii dobanzilor in lei, dar si a performantei slabe a portofoliului de actiuni.

Actuala conjunctura economica afecteaza negativ fondurile de pensii private care au intrat recent in teritoriu negativ.

Fondurile de pensii private obligatorii inregistreaza pierderi cuprinse intre -0,5% si -1%, pe ultimele 12 luni. Singurul fond care inca mai are peformante pozitive este NN (0,36%).

Fondurile facultative au fost afectate mai puternic, astfel ca niciunul nu mai are randamente pozitive. Pierderea anuala este cuprinsa intre -0,9% si -2,7%.

Poti compara randamentele tuturor fondurilor de pensii in sectiunea Pensii Private.

De ce au aparut pierderi?

Fondurile de pensii investesc puternic in titluri de stat, aceste detineri acoperind 65% din portofoliul de investitii. Scaderea abrupta a dobanzilor in lei din ultima perioada a insemnat castiguri tot mai mici pentru fonduri.

De exemplu, randamentul certificatelor de trezorerie a ajuns la 0,5-0,6% in 2016 fata de peste 1% in 2015.

Factorul principal care a dus aparitia pierderilor au fost insa corectiile bursiere, fondurile alocand aproape 20% din investitii in aceste plasamente.

Cele mai lichide actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti au suferit in medie o scadere cu aproape 15% in ultimele 12 luni. Acestea sunt actiunile preferate de fondurile de pensii, iar evolutia negativa a acestor plasamente a dus la aparitia pierderilor.  

Actiunile care au avut mai mult de suferit au fost in principal cele emise de emitenti din sectorul bancar (afectate atat de creditele neperformante, cat si de legea privind darea in plata) si sectorul petrolier (din cauza pretului scazut al petrolului).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult