Fondul de compensare va despagubi investitorii de la Harinvest

bvb img1Investitorii care au fost prejudiciati de societatea Harinvest isi pot primi in sfarsit compensatiile, in limita plafonului de 20.000 euro.

Fondul de compensare al investitorilor (FCI) a anuntat ca poate primi cererile de compensare de la investitorii care au fost prejudiciati de Harinvest.

Cererile trebuie depuse la sediul administratorului judiciar, societatea ATM Servicii Insolventa din Craiova.

Formularul de compensare este diferit pentru persoane fizice si persoane juridice. Termenul de depunere nu trebuie sa depaseasca 30 zile de la data publicarii Tabelului definitiv al creantelor in Buletinul Procedurilor de Insolventa.

Cererile vor fi onorate in lei, in limita a 20.000 euro la cursul BNR din data de 26 martie 2014 (respectiv 89.274 lei). Inceperea platii compensatiilor se va efectua dupa aprobarea listei de plata, in maxim 3 zile.

FCI nu ofera consiliere pagubitilor cu privire la completarea formularului, ci indruma persoanele sa se adreseze administratorului judiciar.

6 luni de asteptare

ASF a hotarat inca din 26 martie 2014 ca sunt intrunite conditiile ca FCI sa acorde despagubirile cuvenite clientilor Harinvest. Cu toate acestea, victimele au avut de asteptat alte 6 luni, pana cand sa se anunte procedura de plata.

In urma controalelor efectuate de ASF la Harinvest s-au descoperit abateri grave, in care au fost implicati si 3 angajati BCR. Acestia au fost acuzati ca au realizat actiuni de manipulare a pietei. In plus, s-a constatat ca Depozitarul Central nu a efectuat verificarile necesare asupra tranzactiilor derulate de Harinvest. Cazul face obiectul unei anchete DNA.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult