Finantele reduc fondurile pentru programul Prima Casa

Anca Dana Dragu - ministrul de finante
Anca Dana Dragu – ministrul de finante

Guvernul actual doreste sa reduca influenta programului Prima Casa si a alocat pentru sfarsitul de an de trei ori mai putine fonduri decat au solicitat bancile. Si in 2016, fondurile se reduc substantial.

Actualul ministru de finante, Anca Dana Dragu doreste sa reduca implicarea statului in cadrul programului Prima Casa.

“Implicarea statului prin emiterea de garantii de stat pentru accesarea creditelor imobiliare/ipotecare nu se mai justifica”, se arata in nota de fundamentare publicata de site-ului ministerului, prin care se propune alocarea de noi fonduri pentru finalul lui 2015.

De ce se doreste eliminarea programului?

Motivatia celor de la Finante este ca garantiile de stat se acorda de obicei in scopuri sociale sau in scopul facilitarii accesului la creditare, atunci cand accesul este dificil sau foarte costisitor, raportat la puterea de cumparare a populatiei. Iar in prezent, aceste conditii nu se mai indeplinesc.

Venitul disponibil al populatiei creste, in conditiile relaxarilor fiscale si a majorarilor salariale. Guvernul Ciolos va majora salariile bugetarilor cu valori cuprinse intre 10% si 25%. Iar la nivelul economiei, cei de la Finante cred ca salariul mediu pe economie sa va majora in 2016 cu peste 7%.

Si BNR a ridicat recent problema utilitatii acestui program, avand in vedere ca bancile au inceput sa acorde credite imobiliare, la costuri apropiate de cele din programul Prima Casa.

“In perioada ianuarie 2014 – iunie 2015, circa 30 la suta dintre creditele imobilioare nou-acordate in lei au o rata a dobanzii similara produsului Prima Casa”, semnaleaza BNR.

Programul este blocat, din lipsa de fonduri

Pentru 2015, guvernul a alocat 2,6 miliarde lei pentru garantii de stat, iar fondurile au fost deja epuizate, astfel ca nicio banca nu mai acorda acum credite Prima Casa.

Administratorul acestui program – Fondul de Garantare al Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) – a transmis deja catre ministerul de finante ca este nevoie de o suplimentare de fonduri pentru finalul acestui an. Suma ceruta de fond este de aproape 700 milioane lei, in baza solicitarilor primite de la banci.

Aceste sume sunt necesare pentru a asigura continuitatea programului si a limita pierderile pe care le pot suporta consumatorii. Sunt persoane care au dat avans la incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare, cu scopul de a cumpara locuinta prin credit Prima Casa. Daca programul nu se deblocheaza, aceste persoane pot pierde avansul, in cazul in care nu se incadreaza la un credit imobiliar standard.

De asemenea, bancile au cerut fonduri si pentru a asigura continuitatea programului la inceputul lui 2016, cand programul se blocheaza pana cand fondurile pe 2016 se aloca intre banci.

Creditele vor fi mai ieftine

Ministerul de finante propune insa sa aloce numai 200 milioane lei suplimentar pentru acest sfarsit de an, in ideea ca pana la finele anului mai este doar 1 luna. Iar daca mai raman fonduri nefolosite, bancile le pot utiliza si in 2016.

Pentru 2016, plafonul total de garantii se va reduce la 1,5 miliarde lei, in scadere cu 40% fata de plafonul pentru 2015.

Singura veste buna pentru consumatori este ca se vor ieftini creditele Prima Casa. Marja maxima de dobanda scade la 2% peste Robor la 3 luni, fata de 2,5%  cat este in prezent.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult