Finantele aloca noi fonduri pentru Prima Casa

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Ministerul de Finante propune suplimentarea plafonului de garantii pentru programul Prima Casa, dupa ce in numai 4 luni, fondurile alocate pentru 2016 au fost epuizate.

Legea darii in plata a creat o cerere foarte mare pentru creditele Prima Casa in prima parte a anului.

Programul era in pericol si risca sa fie eliminat daca legea ar fi acoperit si aceste imprumuturi, asa cum prevedea versiunea initiala a proiectului.

Populatia s-a grabit sa ia un credit cu avans redus

De teama ca nu vor mai putea obtine pe viitor credite cu avans redus, populatia s-a grabit sa isi cumpere cat mai rapid o casa.

“S-a ajuns la situatia fara precedent in care plafoanele alocate bancilor pentru intreg anul 2016 au fost utilizate extrem de rapid”, se arata in comunicatul ministerului.

In primele 4 luni din 2016, au fost acordate 13.100 de garantii in valoarea de 1,2 miliarde lei, de doua ori mai mult decat in perioada similara din 2014 si 2015.

In consecinta, s-a procedat la o noua redistribuire a plafoanelor in favoarea a 4 banci, garantiile fiind consumate insa imediat.

Programul va continua deoarece MInisterul de Finante propune suplimentarea plafonului de garantii cu 500 milioane lei. In acest mod, fondurile totale alocate pentru 2016 vor ajunge la 2 miliarde lei. Chiar si  asa, insa, plafonul va fi cu 20% mai mic decat in 2015.

La inceputul acestui an, Ministerul de Finante dorea sa limiteze rolul programului Prima Casa si a redus drastic fondurile alocate, pe motiv ca piata creditelor imobiliare si-a revenit. Acum programul este impulsionat din nou, pentru a compensa efectele legii darii in plata.

Programul va fi regandit

Programul Prima Casa urmeaza sa fie regandit de catre minister. Acesta va elabora o noua strategie care va tine cont de cresterea venitului disponibil al populatiei si de evolutia pietei ipotecare.

In plus, ministerul vrea sa responsabilizeze bancile ca sa nu mai accepte dosare de credit Prima Casa, daca nu au suficiente garantii disponibile.

In prezent, bancile incurajeaza clientii sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare.

Din acest motiv, consumatorii ajung desori sa astepte cu saptamanile atunci fondurile se epuizeaza, iar guvernul este nevoit sa vina in ajutorul lor prin suplimentarea fondurilor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult