Faliment Astra: Peste 50.000 de pagubiti asteapta platile

reparatii-service-auto-imgNumarul persoanelor care trebuie sa primeasca despagubiri de la Astra in baza politelor de asigurare a ajuns la peste 50.000. Nu a fost inca anuntat termenul cand vor incepe sa se faca platile.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a cerut falimentul Astra la sfarsitul lunii august 2015, deoarece societatea era insolvabila. Drept urmare, toate despagubirile aferente urmeaza sa fie achitate de catre Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA).

Statul roman s-a protejat de acest faliment din timp, deoarece cu cateva luni inainte, plafonul de garantare in cazul falimentului unui asigurator a fost redus la 450.000 lei.

Platile nu se pot face insa pana cand instanta nu pronunta o sentinta definitiva cu privire la falimentul Astra. Pana atunci, tot ce pot face pagubitii este sa astepte.

FGA a anuntat recent ca a preluat toate dosarele de dauna de la Astra. In total, sunt peste 57.000 de dosare deschise, din care 51.566 in Romania.

Numarul acestor dosare este de asteptat sa creasca, deoarece politele emise de Astra sunt inca valabile. Vorbim de peste 2 milioane de polite de asigurare in vigoare.

Pana acum, FGA a primit 2.100 de cereri de deschidere de dosare de dauna, din care 367 au fost procesate, iar alte 855 sunt in faza de finalizare.

Pentru instrumentarea dosarelor de dauna, FGA a angajat 15 inspectori evaluatori, incepand  cu data de 1 octombrie 2015. Acestia dispun de 12 puncte de constatare, prin care vor acoperi urmatoarele judete si zone limitrofe acestora: Iasi, Cluj, Constanta, Timis, Prahova, Covasna, Dolj, Brasov, Vrancea si Bucuresti.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult