Faliment Astra: Cum se platesc despagubirile?

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Autoritatea de Supraveghere Financiara a cerut falimentul Astra deoarece societatea este insolvabila. Despagubirile vor fi platite de catre Fondul de Garantare al Asiguratilor. Politele RCA emise sunt inca valabile.

Autorizatia de functionare a societatii Astra a fost retrasa de catre ASF in data de 27 august 2015, ocazie cu care autoritatea de supraveghere a cerut falimentul companiei. Decizia a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 657 din 31 august 2015.

Cine va achita despagubirile?

In urma publicarii deciziei ASF in Monitorul Oficial, toate despagubirile datorate de catre Astra vor fi achitate de catre Fondul de Garantare al Asiguratilor.

Fondul va plati toate compensatiile datorate de Astra, inclusiv pentru dosarele de daune depuse la Astra inainte de 31 august 2015, dar neachitate inca.

In plus, fondul va plati si daunele produse in viitor de soferii cu RCA la Astra. Aceste polite sunt inca valabile.

In toate aceste cazuri, pagubitii trebuie sa faca o cerere la Fondul de Garantare al Asiguratilor. Limita maxima de despagubire a fost redusa recent la 450.000 lei.

Cum procedez daca am incheiat o asigurare la Astra?

Persoanele care si-au asigurat masina la Astra beneficiaza deocamdata mai departe de asigurare, atat RCA cat si Casco.

In cazul in care ai o asigurare Casco este recomandat sa incerci sa o reziliezi pentru a te proteja. Daca plata primelor se face trimestrial, de regula, polita se anuleaza automat daca nu faci urmatoarea plata.

Daca ai platit o prima anuala, verifica termenii contractuali si vezi daca ai dreptul sa recuperezi primele achitate anticipat, daca soliciti rezilierea contractului. Daca acest lucru este posibil, vei primi compensatia datorata de la Fondul de Garantare al Asiguratilor, dupa ce faci in prealabil o cerere la fond.

In schimb, asigurarea RCA nu se poate rezilia de catre asigurat, dar lichidatorul pe care instanta il va desemna va putea denunta toate contractele Astra, iar primele aferente (pentru perioada dintre data denuntarii contratului si termenul de expirare al politei) vor putea fi recuperate de la fondul de garantare.

Cand se platesc sumele datorate de Astra?

Fondul de Garantare al Asiguratilor va incepe sa faca plati abia dupa ce hotararea de deschidere a procedurii de faliment va ramane definitiva.

Acest lucru inseamna ca toti consumatorii care au de incasat sume de la Astra vor trebui sa astepte cateva luni bune pentru a primi banii. Perioada de asteptare poate ajunge pana la 6 luni, daca avem in vedere experienta recenta a pagubitilor Harinvest.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult