Faliment Astra: Cum sa-ti recuperezi banii de la Fondul de Garantare?

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Expertul Banilor isi arata cum sa iti recuperezi banii de la Fondul de garantare daca ai avut un dosar de dauna la Astra Asigurari. Jumatate dintre pagubiti nu au depus cerere de plata, dar mai au la dispozitie inca 3 luni.

Astra Asigurari a intrat in faliment si a lasat 67.000 de dosare de dauna neplatite. Pagubitii urmeaza sa isi primeasca banii de la Fondul de Garantare al Asiguratilor (FGA), dar platile nu se fac automat.

Este nevoie mai intai ca fiecare pagubit – care are de incasat bani de pe urma unui dosar de dauna – sa faca cerere la fond. Aproape 33.000 de persoane au depus cereri, pana la data de 25 aprilie 2016, ceea ce reprezinta jumatate dintre daune ce trebuie achitate de Fond.

Restul pagubitilor risca sa isi piarda drepturile, daca nu fac nimic. Cererea de plata se poate face in maxim 90 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de faliment (28 aprilie 2016) sau de la data producerii accidentului (pentru daunele produse dupa 28 aprilie 2016).

Cum se platesc daunele?

Pagubitul trebuie sa transmita la fond o cerere de plata si o declaratie pe proprie raspundere in sustinerea documentelor justificative. Dupa aceea, dosarul de dauna trebuie avizat de catre directiile de specialitate ale fondului.

Din experienta de pana acum, pentru cel putin 60% dintre cererile de plata primite a fost nevoie de solicitari suplimentare de completare a documentatiei. Asfel ca daca primesti o scrisoare de la fond, raspunde cat mai repede pentru a grabi procedura.

Dupa ce se aproba dosarul, plata se poate efectua intr-un cont bancar, prin mandat postal sau cash, la orice agentie Raiffeisen Bank, in functie de varianta aleasa de pagubit.

Pana pe 25 aprilie 2016, s-au aprobat pentru plata aproape 4.200 de dosare, cu o valoare de plata de 16,1 milioane lei.

Fondul estimeaza ca va avea de plata 480 milioane lei ca urmare a falimentului Astra, dar disponibilitatile sale sunt de peste 1 miliard lei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult