ExpertulBanilor iti arata cat te costa timbrul de mediu

Foto: ExpertulBanilor.ro

ExpertulBanilor.ro te ajuta sa calculezi cat vei plati la inmatricularea masinii. Calculatorul Timbru de mediu iti arata suma de plata in lei, in functie de masina pe care doresti sa o achizitionezi.

De la 15 martie 2013, taxa de poluare se va inlocui cu timbrul de mediu, care are o noua metodologie de calcul.

Ca si pana acum, pentru masinile electrice si hibride, nu se plateste nicio taxa.

La masinile cu norma de poluare Euro 5, timbrul depinde de capacitatea cilindrica a masinii, emisia de dioxid de carbon si vechimea masinii.

Pentru masinile cu Euro 4, Euro 3, Euro 2, Euro 1 si Non-euro, taxa tine cont si de tipul motorului. Masinile cu aprindere prin scanteie (cele pe benzina) au coeficienti mai mici de taxare decat cele cu aprindere prin comprimare (cele pe motorina).

Timbrul de mediu se plateste la prima inmatriculare a unei masini in tara. Pentru masinile deja inmatriculate, taxa de plateste la schimbarea proprietarului in urmatoarele cazuri:

  • autovehicule pentru care nu s-a achitat nicio taxa la inmatriculare de proprietarii anteriori (este vorba de masinile inmatriculate inainte de 2007, cand nu exista aceasta taxa, cu diverse denumiri ulterioare: taxa speciala, taxa pe poluare sau taxa pentru emisiile poluante);
  • autovehicule pentru care instanta a dispus restituirea taxei sau inmatricularea fara taxa (este vorba de proprietarii care au data statul in judecata si au castigat procesul. Daca vand masina, noul proprietar va fi obligat sa achite timbrul de mediu).

 

Timbrul de mediu se plateste intr-un cont deschis la Trezoreria Statului, pe numele Administratiei Fondului de Mediu. Dovada platii se prezinta cu ocazia inmatricularii sau transcrierii dreptului de proprietate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult