Expertul Banilor te ajuta sa alegi mai usor moneda de imprumut

Foto: tungphoto/ FreeDigitalPhotos.net

Calculatorul Credit in lei sau euro te va ajuta sa iei decizia potrivita daca vrei sa imprumuti o suma de bani, dar nu stii daca e mai bun un credit in lei sau unul in euro. Acum poti afla exact ce s-ar putea intampla cu rata lunara in ambele cazuri.

Toata lumea stie ca un credit in euro este mai ieftin decat unul in lei. Dar la fel de cunoscut si faptul ca imprumuturile in valuta sunt mai riscante, din cauza riscului valutar. Rata lunara poate fi mai mica in prezent, dar daca leul se depreciaza, suma de plata la creditul in valuta poate deveni foarte mare.

Simulator in conditii reale

Toate aceste avertismente nu te ajuta insa prea mult atunci cand esti pus in fata unei decizii. De aceea, Expertul Banilor a venit cu o solutie pentru a prezenta riscul creditelor, intr-o forma usor de inteles, cu ajutorul calculatorului Credit in lei sau euro.

Acesta este un instrument inovator, care arata oricarui consumator ce s-ar fi intamplat cu rata la credit, daca evolutiile financiare din ultimii ani s-ar repeta. Astfel, calculatorul simuleaza evolutia ratei lunare, pe baza datelor introduse de utilizator atat la creditul in lei cat si la creditul in euro.

De exemplu, la un credit cu dobanda variabila, factorul de risc este indicele de referinta. Calculatorul va simula evolutia ratei lunare, tinand cont de evolutia istorica a indicelui de referinta in ultimii ani, atat la creditele in lei cat si la creditele in euro.

In plus, la creditele in valuta, simularea va tine cont si de evolutia cursului euro-leu. Astfel, se va putea observa in mod direct, impactul riscului valutar si cat de mult se poate majora rata lunara. Calculatorul face conversia ratei la cursul BNR, la care adauga o marja de 1%, pentru a tine cont de faptul ca un client care ramburseaza un credit in valuta, cumpara euro de la casa de schimb la un curs mai ridicat decat cel anuntat de BNR.

Ofertele de credite pot fi comparate corect

In acest mod, poti vedea exact care este cea mai avantajoasa varianta. Daca diferentele de costuri sunt mici, creditul in lei este o solutie mai prudenta. Daca insa creditul in euro reiese ca are costuri mult mai scazute, atunci merita sa-ti asumi riscul valutar pentru a economisi bani.

In concluzie, daca vrei sa imprumuti o suma de bani, dar nu stii daca e mai bun un credit in lei sau in euro, calculatorul Credit in lei sau euro te va ajuta sa iei decizia potrivita.

Tot ce trebuie sa faci este sa introduci costurile fiecarui credit in formular, iar simularea iti va arata suma totala de rambursat in ambele cazuri.

Alternativa la scenariile impuse de BNR

Calculatorul oferit de Expertul Banilor este o solutie alternativa la scenariile BNR pentru prezentarea riscului creditelor.  

Asa cum Expertul Banilor a aratat, aceste scenarii sunt rigide si prezinta informatii denaturate cu privire la riscul creditelor: creditele in valuta sunt prezentate intr-o lumina mult mai nefavorabila decat ar fi in realitate, iar creditele in lei sunt cosmetizate, pentru a le ascunde defectele. Cu ajutorul calculatorului Credit in lei sau euro, riscurile sunt prezentate asa cum sunt in realitate.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult