Expertul Banilor lanseaza primul sistem de rating pentru fondurile de pensii private

Expertul Banilor pune metodele complexe de analiza a investitiilor la indemana oricarui consumator, cu ajutorul unui sistem inovator de rating al fondurilor de pensii private. Acesta ierarhizeaza fondurile in functie de risc, randament si costuri.

Alegerea fondului de pensie privata este o decizie extrem de importanta pentru orice persoana, deoarece pensia sa va depinde de eficienta cu care banii sunt investiti. O decizie informata necesita insa cunostinte aprofundate de analiza a investitiilor, pentru a putea compara corect performantele diverselor fonduri de pensii.

Expertul Banilor usureaza acum alegerea consumatorilor, prin introducerea in premiera, a unui sistem de rating pentru fondurile de pensii. Acestea sunt notate pe o scara de la 1 la 5 stele, dupa un sistem complex de analiza financiara. Cu cat un fond are mai multe stele, cu atat este mai bine cotat de catre Expertul Banilor.

Cum se calculeaza nota?

Nota acordata inglobeaza intr-o singura cifra, costurile, riscurile si randamentul fondului de pensii. Sistemul de rating favorizeaza fondurile care genereaza randamente ridicate, pe termen lung. De aceea, notele tin cont de activitatea investitionala a fondurilor din ultimii 3 ani.

Fondurile care obtin an de an randamente stabile si pozitive sunt favorizate in fata celor care obtin ocazional randamente foarte inalte, urmate de perioade mai slabe.

Randamentul este intotdeauna evaluat in corelatie cu riscul de asumat de administrator. Astfel, sunt favorizate fondurile care obtin cel mai bun raport intre randament si risc. Daca 2 fonduri au randamente similare, fondul care si-a asumat riscuri mai mici va fi punctat mai bine.

Comisioanele influenteaza semnficativ performanta viitoare a investitiilor, deoarece reduc sumele acumulate de participanti. In mod normal, randamentele afisate de fonduri includ toate comisioanele, cu exceptia comisionului platit din contributie. Expertul Banilor tine cont si de acest cost, astfel ca nota generala este calculata prin ajustarea rentabilitatii cu efectul acestui comision.

In final, fondurile de pensii sunt grupate in 5 grile, in functie de punctajele realizate. Fondurile care se incadreaza in grila superioara primesc 5 stele. In grilele inferioare se acorda mai putine stele, pana cand se ajunge la o singura stea, pentru fondurile incadrate in ultima grila.

Cum compar fondurile de pensii private?
Sistemul de rating ajuta consumatorii sa identifice rapid fondurile cele mai performante, pe care sa le analizeze apoi detaliat. Notele acordate fondurilor sunt disponibile in sectiunea de comparatii fonduri de pensii private.

 

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult