Expertul Banilor iti explica impactul taxelor asupra pensiei facultative

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Expertul Banilor a publicat un ghid care prezinta efectele taxelor asupra pensiei facultative si demonteaza o parte din miturile avantajelor fiscale.

Fondurile de pensii facultative sunt prezentate deseori intr-o lumina favorabila atunci cand vine vorba de avantajele fiscale de care beneficiaza consumatorii.

Cel mai mediatizat avantaj este cel al deducerii personale de 400 euro pe an, pentru contributiile platite la fondurile de pensii facultative.

In realitate, aceasta deducere nu reprezinta niciun avantaj, ci este doar un tratament fiscal corect, respectiv impozitarea o singura data a veniturilor.

Ghidul explica cum se ajunge la dubla impozitarea a veniturilor, in cazul in care platesti contributii anuale de peste 400 euro pe an.

Persoanele care obtin venituri din activitati independente sunt defavorizate cel mai mult de actualul regim fiscal.

Aceste persoane nu contribuie de multe ori la pensia de stat, decat intr-o masura foarte mica (platind contributii aferente salariului minim pe economie). In aceste cazuri, fondurile de pensii facultative sunt vazute ca o sansa de completarea a veniturilor la pensie.

Cei care contribuie la aceste fonduri risca sa fie impozitati de doua ori, pentru toate sumele depuse la fondul de pensie:

  • contributiile se platesc din venitul net (fiind venituri deja impozitate);
  • retragerea contributiilor se va taxa inca o data, prin impozitarea pensiei.

 

Citeste Ghidul avantajelor fiscale pentru pensia facultativa

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult