Eureko Confort: Fuziunea va majora comisioanele cu pana la 39%

Foto: hyena reality /FreeDigitalPhotos.net
Foto: hyena reality /FreeDigitalPhotos.net

Consumatorii care platesc contributii la fondul Eureko Confort vor suporta comisioane mult mai mari dupa fuziunea cu Aegon Esential. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa refuze transferul la noul fond.

Fondul de pensii facultative Eureko Confort va fi absorbit de catre Aegon Esential, in urma unei fuziuni. Aceasta are loc ca urmare a faptului ca Eureko a iesit de piata din Romania. In ianuarie 2013, Aegon a achizitionat fondurile de pensii administrate de Eureko.

Acum urmeaza sa se face preluarea oficiala a fondului de pensii facultative. Acest lucru nu a fost posibil pana acum deoarece Aegon nu avea un fond de pensii facultative, unde sa transfere clientii.

In martie 2015, s-a infiintat fondul de pensii facultative Aegon Esential, iar pe 10 august 2015, Aegon a publicat documentul de informare pentru transferul participantilor de la Eureko Confort.

Ce schimbari presupune absorbtia?

Fuziunea are implicatii multiple pentru participantii fondului Eureko Confort. In primul rand, banii lor de pensie vor fi administrati de catre Aegon Pensii.

In al doilea rand, conditiile contractuale se schimba, deoarece se vor aplica cele de la fondul Aegon Esential. Cele mai importante schimari sunt legate de comisioane, care vor fi mult mai mari. Comisionul din contributie creste cu 39% (de la 3,5% la 4,85%), iar comisionul din activ cu 13% (de la 1,77% pe an la 2% pe an).

Efectul acestor comisioane este ca se reduce suma care va fi acumulata la fondul de pensie. Acest efect este masurat de indicatorul rata costurilor, care arata cu cat se reduce suma acumulata ca urmare a comisioanelor (in conditii identice de randament).

Calculele realizate de Expertul Banilor arata ca la Aegon Esential impactul comisioanelor va fi cu 11% mai mare decat la Eureko Confort.

  Eureko Confort Aegon Esential Diferenta
Comision din contributie (%) 3.50 4.85 39%
Comision din activ (% pe an) 1.77 2.00 13%
Rata costurilor (%)
35.58 39.56 11%

 

Cum poti evita majorarea comisioanelor?

Consumatorii care nu sunt de acord cu majorarea comisioanelor trebuie sa isi exprime dezacordul cu privire la aceasta fuziune. Acestia au 45 de zile la dispozitie pentru a face o cerere in scris catre Eureko pentru a solicita transferul la un alt fond de pensii facultative, fara penalitati de transfer.

Expertul Banilor te ajuta sa compare fondurile active in sectiunea Pensii private.

Neexprimarea dezacordului va fi considerat un acord tacit, iar participantul va fi transferat la Aegon Esential.

Daca majoritatea participantilor isi exprima dezacordul atunci fuziunea nu va avea loc, iar cererile de transfer nu vor fi procesate.

Fondul Eureko Confort are 3.700 de participanti, iar fondul unde se vor transfera – Aegon Esential – numai 105, conform ultimelor date publicate de ASF.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult