Esti nemultumit de fondul tau de pensie? Multi nu au motive!

reclamatieMulte dintre persoanele care contribuie la fondurile de pensii obligatorii nu au cum sa fie nemultumite de activitatea fondului. Datele publicate de ASF explica de ce.

In 2014, ASF a primit aproximativ 1.000 de petitii de la consumatori cu privire la activitatea fondurilor de pensii private. In ultimii ani, tendinta arata o tendinta clara de scadere a petitiilor, desi numarul de participanti creste an de an.

Concluzia imediata ar fi ca populatia nu are motive de nemultumire. Este adevarat, fondurile performeaza bine, dar nu acesta este intotdeauna motivul.

Multi consumatori nu au motive de nemultumire pentru simplu fapt ca nu stiu la ce fond au aderat. Prin urmare, nu stiu ce se intampla cu banii lor, cine ii administreaza si ce comisioane platesc pentru aceste servicii.

Jumatate dintre petitiile primite de ASF se refera la solicitarea de informatii cu privire la procesul de repartizare aleatorie la un fond de pensii, iar alte 40% dintre petitii solicita informatii cu privire la denumire fondului de pensie la care contribuie.

Aceste situatii apar deorece foarte multe persoane ajung sa fie repartizate aleatoriu la un fond de pensie. Din momentul in care o persoana se angajeaza pentru prima oara, are la dispozitie 4 luni sa aleaga un fond.

Dupa acest termen, statul va distribui aleatoriu participantii indecisi. Datele statistice arata ca, in fiecare luna, aproape 90% dintre participantii eligibili ajung la loterie.

Daca nu primesti nicio scrisoare acasa, singurul mod in care poti afla la ce fond de pensie ai fost repartizat este sa soliciti informatii la ASF.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult