Eliminarea clauzelor abuzive la credite – amanata cu 2 saptamani
Guvernul Ponta a decis amanarea cu 2 saptamani, pana pe 15 februarie 2013, a termenului de intrare in vigoare a modificarilor aduse legii clauzelor abuzive. Noile prevederi fac posibila eliminarea abuzurilor din contracte la scara larga.
Legea privind clauzele abuzive a fost modificata in mai 2012, prin Legea 76/2012. Modificarile introduse vor permite ca o clauza abuziva sa fie eliminate din toate contractele de credit in mod automat, chiar si daca numai un singur client va reclama o banca. Termenul pentru intrarea in vigoare a acestor prevederi a fost insa amanat in mod repetat.
Modificarile urmau sa devina aplicabile de la 1 februarie 2013, insa guvernul a amant ieri acest termen cu inca 2 saptamani – pana pe 15 februarie 2013.
Amanarea a fost ceruta si de catre echipa FMI, care a vizitat zilele trecute Romania, solicitandu-se un studiu de impact cu privire la efectele acestor modificari. Interesul FMI pentru acest act normativ a fost, cel mai probabil, trezit de insistentele comunitatii bancare.
Influenta bancherilor
Bancherii au primit ajutor de la FMI si in 2010, cand au cerut modificarea OUG nr. 50/2010. Acestia au invocat o serie de motive pentru care ordonanta ar fi neconstitutionala, iar FMI si chiar Comisia Europeana i-au crezut pe cuvant, fortand guvernul sa modifice legea. O decizie data de Curtea Europeana de Justitie in 2012 a aratat insa ca bancherii nu aveau dreptate.
Legea insa nu a mai revenit nici pana azi la forma initiala!
Aceeasi batalie se duce acum cu legea clauzelor abuzive. Bancherii au inceput, inca de anul trecut, sa impinga negocierile cu oficialii in spatele usilor inchise, pentru a-i convinge sa fie scutiti de la efectele legii. Iar, primul efect se vede deja: legea se tot amana.
E greu de crezut ca studiul de impact cerut de FMI va fi gata in 2 saptamani, astfel ca nu este exclus sa asistam la noi amanari.
UPDATE: Clauzele abuzive se mentin: Guvernul amana aplicarea legii cu inca 5 luni