Ce drepturi ai inainte de semnarea contractului de credit?

Bancile sunt obligate sa puna la dispozitia consumatorilor informatii care sa permita compararea corecta a ofertelor de credit. Expertul Banilor iti arata cum trebuie sa procedezi pentru a te informa corect.

Legislatia in domeniul creditelor acordate populatiei s-a imbunatatit semnificativ in ultimii ani pentru a evita situatiile cand consumatorii erau pacaliti. In trecut, clientii nu apucau sa citeasca obligatiile prevazute in contractul de credit decat abia la semnarea acestuia, cand era prea tarziu.

Acum legea prevede drepturi speciale atunci cand consumatorii se informeaza in vederea obtinerii unui credit. Urmeaza pasii de mai jos si vei alege creditul in siguranta:

1

    Fisa cu informatii standard la nivel european

Aceasta fisa cuprinde informatii esentiale cu privire la oferta de credit a fiecarei banci: rata dobanzii si modul de fluctuatie a acesteia, comisioanele aplicabile, suma totala de rambursat si DAE, precum si conditiile de acordare a creditului.

Este bine sa vizitezi mai multe banci inainte de alege o oferta si sa soliciti in fiecare caz fisa standard. Informatiile din aceasta fisa sunt comparabile, astfel ca poti alege foarte usor oferta cea mai ieftina. Pur si simplu, compari ofertele dupa Suma totala de rambursat sau dupa DAE si alegi  oferta cu cele mai mici costuri.

Ofertele prezentate in fisa standard cu informatii sunt valabile minim 15 zile calendaristice. Dupa acest termen este posibil sa se schimbe conditiile de creditare. Asa ca, daca a trecut acest termen de 15 zile, este bine sa te informezi daca oferta primita mai este valabila.

2

    Contractul de credit

Dupa ce ai ales oferta cea mai ieftina, solicita un exemplar din proiectul de contract de credit. Acest document se ofera doar la cerere, astfel ca trebuie sa specifici functionarului bancar ca doresti o copie dupa acest contract. Conform legii, este obligat sa ti-l ofere.

Ia contractul acasa si citeste-l cu atentie. In cazul in care nu intelegi anumite clauze, mergi la banca si solicita explicatii.

Daca esti de acord cu conditiile contractuale, urmatorul pas este sa incepi procedurile pentru obtinerea creditului (depunerea documentatiei de credit).

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult