Dovada platii nu mai este obligatorie pentru restituirea taxei auto

Persoanele care au pierdut chitanta prin care au achitat taxa auto isi vor putea recupera banii de stat, fara sa mai fie obligate sa prezinte dovada platii.

VW Golf RTaxa de prima inmatriculare s-a introdus in 2007, dupa care denumirea si modul de calcul au fost schimbate in repetate randuri.

Avand in vedere ca au trecut 10 ani de cand s-au introdus aceste taxe, este normal sa apara situatii cand contribuabilii au pierdut chitantele sau documentele prin care au achitat acest impozit.

Guvernul a modificat procedura de recuperare a taxei auto si acopera situatiile in care contribuabilii nu mai pot face dovada platii.

ANAF verifica efectuarea platii in baza de date

In cazul in care contribuabilul nu anexeaza documentul doveditor al platii, ANAF va verifica existenta acestui document in baza de date, conform unei ordonante de urgenta adoptate de executiv.

In plus, a fost corectata si situatia cand o persoana a achitat taxa, dar nu a mai inmatriculat autovehiculul respectiv, drept pentru care nu poate atasa la cerere, copia cartii autovehiculului si a certificatului de inmatriculare.

In acest caz, cererea de restituire va fi insotita de documentul de plata, in original, care confirma plata taxei neutilizate. Pe document, trebuie inscrisa mentiunea “Taxa neutilizata” si trebuie semnat si stampilat de catre Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule.

Termene noi de plata pentru sumele recuperate in instanta

Guvernul a modificat termenele de plata, in cazul persoanelor care au dat statul in judecata pentru recuperarea taxei si au castigat procesul.

Plata sumelor stabilite prin hotarari judecatoresti se va face astfel:
–    in termen de 120 zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018 pentru sumelor provenite din taxa speciala pentru autoturisme, taxa de poluare si taxa pentru emisii poluante
–    in termen de 120 zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018, pentru sumele provenite din timbrul de mediu.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult