Doua banci importante reduc avansul minim

Doua banci importante au decis sa reduca avansul minim la creditele ipotecare, in lupta pentru o pozitie mai buna pe piata. Oferta s-a reasezat dupa ce impactul darii in plata a fost supraestimat.

raiffeisen 3In ianuarie 2016, Raiffeisen era prima banca ce majora avansul minim la credite imobiliare in lei de la 15% la 35%, desi legea darii in plata era doar un proiect legislativ, dezbatut in Parlament.

Raiffeisen se adapteaza la realitatea pietei

Acum Raiffeisen se numara printre ultimele banci, care reduce avansul la credite, in conditiile in care darea in plata s-a dovedit a avea un impact mult mai mic decat era estimat.

Pe 7 noiembrie, banca a anuntat ca avansul minim a scazut la 20%, insa doar pentru o serie de localitati.

Lista localitatilor cu avans redus este de destul de scurta, deoarece include doar 31 de orase si comune. Multe orase importante sunt excluse, in timp ce anumite comune din zona Capitalei figureaza pe lista.

Banca a precizat ca avansul este diferentiat pe localitati, iar aceasta diferentiere tine cont de indicatorii imobiliari si economici ai zonei, cum ar fi dinamica pietei imobiliare, potentialul de creditare sau nevoia de credite.

Orasele mari si nu numai, cele care cumuleaza in cea mai mare masura factorii mentionati mai sus, beneficiaza de un avans de 20% pentru creditele acordate pe 30 ani. Avansul maxim solicitat de banca poate ajunge la 45%”, se arata in comunicatul Raiffeisen.

Cu aceasta ocazie, banca a modificat si costul creditelor. Banca oferea anterior un credit in lei cu dobanda fixa pe 5 ani. In noua varianta, dobanda initiala ramane fixa pe o perioada de 7 ani.

In paralel, creditele in euro au fost eliminate din oferta.

Posibilitatea de a avea dobanda fixa timp de 7 ani protejeaza clientul in toata aceasta perioada de variatiile dobanzii, tinand cont ca ROBOR e la un minim istoric acum. In acelasi timp, ne-am preocupat sa oferim o alternativa viabila la creditul Prima Casa”, precizeaza vicepresedintele de retail al Raiffeisen, Vladimir Kalinov.

Noua oferta a bancii poate fi comparata in sectiunea de Credite imobiliare.

Banca Transilvania duce avansul mai jos

Un alt jucator important care a redus avansul la credite imobiliare este Banca Transilvania. Oferta de credite pentru prima locuinta a ramas neschimbata, avansul minim fiind de 15% in acest caz.

In cazul clientilor care cumpara a doua locuinta, avansul minim a fost redus de la 25% la 20%. La fel ca in cazul altor banci, si la Banca Transilvani, avansul poate creste in functie de tipul garantiei imobiliare.

Asistam in prezent la finalizarea celei de-a doua runde de efecte a legii darii in plata, prin care avansul minim este mai bine corelat cu riscurile asumate de banci.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult