Dobanzile la depozite isi continua declinul

Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: suphakit73/ FreeDigitalPhotos.net

Tendinta de scadere a dobanzilor la depozite a continuat in ultimele luni, majoritatea bancilor preferand sa adopte strategia unor scaderi repetate de valori mici.

Topul dobanzilor la depozite s-a reconfigurat in ultimele luni si s-a reasezat in structura fireasca. O schimbare importanta a fost retragerea treptata a unora dintre bancile cu capital grecesc din topul clasamentului.

In perioada de vara – cand criza financiara din Grecia tinea prima pagina a ziarelor – bancile grecesti de la noi faceau eforturi majore pentru a-si pastra deponentii, majorand substantial dobanzile oferite la depozite.

In ultimele luni, aceste banci si-au redus in pasi mici dobanzile practicate, iar unele dintre ele – cum este Bancpost – au ajuns sa se pozitioneze in zona medie a clasamentului.

In cazul marilor banci, obiectivul principal este cresterea profitabilitatii. Acestea dispun de resurse excedentare comparativ cu cererea de credite, astfel ca isi permit sa plateasca dobanzi foarte mici.

Tendinta a fost de aliniere la directia data de liderul pietei, BCR care a coborat mult mai agresiv dobanzile in prima parte a anului. Desi banca a operat ultima modificare a dobanzilor la depozite la sfarsitul lui iulie 2015, ea continua sa se situeze si in prezent in zona inferioara a clasamentului dupa rata dobanzii.

Expertul Banilor te ajuta sa compari usor castigul obtinut din dobanda in sectiunea Depozite bancare, luand in calcul toate costurile asociate cu constituirea depozitului.